Pisna poslanska pobuda v zvezi s plačami na ministrstvu za pravosodje

February 17, 2021
February 17, 2021 Alenka

Glede na to, da je minister Hojs zahteval objave plač policistov smo prepričani, da bi se moralo objaviti tudi spisek plač zaposlenih na ministrstvu za pravosodje, še posebej pa plače sodnikov in tožilcev.

Podobno kot minister Aleš Hojs, bi morala ministrica za pravosodje, gospa Lilijana Kozlovič, na isti način objaviti osebne prejemke z imeni zaposlenih na ministrstvu za pravosodje, kar bi povečalo zaupanje državljanov.

Glede na samo naravo plač v javnem sektorju, ki je javna, tudi informacijska pooblaščenka ugotavlja, da ni z objavami le teh ničesar spornega. Vsak državljan ima pravico do dostopanja do informacij glede plač zaposlenih na ministrstvu za pravosodje, natančneje v sodstvu in tožilstvu.

Med ljudmi je vedno več dvomov o poznavanju zakonov s strani tožilcev, prav tako pa se govori, da tožilci delujejo po političnih preferencah. Ljudi zanima kdo so ti tožilci, ki se s tako vnemo ukvarjajo z »politično nekorektnim govorom«, kot da bi preganjali najtežje kriminalce v državi.

V zvezi s tem je skoraj smešno to, da prav na tem ministrstvu obravnava ne eden, ampak kar pet specializiranih tožilcev primer »sovražnega govora«, po drugi strani pa se tožilci ne lotijo težkih primerov v zvezi s korupcijo.

Sodbe na sodiščih pogosto zaradi procesnih napak in podobnih razlogov padajo, medtem pa vidimo nadpovprečno angažiranost specializiranega tožilstva pri primeru tako imenovanega sovražnega govora.

Glede na to predlagamo, da se podobno kot so na ministrstvu za notranje zadeve objavili plače policistov, na ministrstvu za pravosodje objavijo plače sodnikov in tožilcev.

Zmago Jelinčič Plemeniti, vodja