Pisno poslansko vprašanje v zvezi z obiskom Tehniškega muzeja Slovenije v Beogradu

June 4, 2020
June 4, 2020 Alenka

V času Vlade Marjana Šarca sta delegaciji Ministrstva za kulturo in Tehničnega muzeja Slovenije odšli v Beograd na pogovore o ohranjanju in vračanju slovenske kulturne dediščine. O vsebini in rezultatih omenjenih pogovorov ne vemo nič, saj prejšnje ministrstvo o tem ni poročalo Državnemu zboru, pa tudi v mediji ni bilo zaslediti kaj dosti.

Zanima me:

1. Kakšna je bila vsebina pogovorov in kakšni so bili rezultati?

2. Kakšno je bilo stališče delegacije Republike Srbije in naše delegacije v zvezi s srbsko zahtevo po odvzemu slovenske kulturne dediščine iz muzeja v Bistri?

3. Ali so se pogovarjali tudi o deležu orožja oziroma vojaške tehnike, ki bi se lahko tretirala kot muzejski eksponat in naj bi ga prevzela slovenska stran?

4. Glede na to, da prejšnja vlada oziroma ministrstvo ni storilo ničesar na tem področju, me zanima, ali bo ministrstvo v Beograd poslalo novo pogajalsko skupino, kakšna bodo izhodišča te pogajalske skupine, kakšna bo sestava te pogajalske skupine in kakšno bo izhodišče zahtev te pogajalske skupine?

Država Slovenija je zaradi nesposobnosti dosedanjih vlad pri vračanju umetniških del in zgodovinskih predmetov že nasploh naredila celo vrsto napak, ne bi sodil, ali namernih ali nenamernih. Če se dotaknem samo plovil, ki jih je uporabljal nekdanji predsednik SFRJ maršal Tito, ki so si jih Hrvatje enostavno prilastili, enako kot umetnine, ki so bile na Brionih. Za vaše odgovore se vam zahvaljujem.

Zmago Jelinčič Plemeniti, vodja