Poslanska pobuda v zvezi s sproščanjem ukrepov povezanih s COVID 19

January 14, 2021
January 14, 2021 Alenka

Slovenija ima eno izmed najslabših epidemioloških slik na svetu. S 69969 okuženih na milijon prebivalcev, smo na šokantnem osmem mestu na svetu! Več okuženih na prebivalca jih ima samo Andora, Gibraltar, Črna Gora, Češka, San Marino, Luksemburg in ZDA na svetu!

Zanimivo pa je to, da imamo ene izmed najstrožjih ukrepov, kar bi po neki zdravi logiki moralo rezultirati v uvrstitvi Slovenije na samo dno lestvice po številu okuženih.

Bosni in Srbiji so ukrepi bistveno milejši. Tam so odprti gostinski lokali do 20h, pa tudi frizerski saloni in ostale dejavnosti, ki bi ob zaprtju tako kot pri nas predstavljaje hud udarec za gospodarstvo. A vseeno sta obe državi iz epidemiološkega vidika na bistveno boljšem kot Slovenija.

Srbija je z 42002 na 31. mestu, Bosna pa s 35681 kar na 42. mestu, za razliko od Slovenije ki je na osmem.

Med drugim število okuženih in umrlih zaradi posledic obolelosti v Bosni drastično upada, četudi tam bolj slabo spoštujejo predpisane ukrepe, kateri pa že tako niso tako strogi kot pri nas.

V Bosni so po praznikih celo pričakovali velik porast okužb, zgodilo pa se je ravno nasprotno.

V zadnjih 24-tih urah je v Bosni po uradnih podatkih umrlo 15 ljudi, potrjeno pozitivnih je 442. Testirali so 4307 ljudi. Vodja bolnišnice v Mostarju je potrdil, da so številke bistveno boljše od predhodnih mesecev. Za primer navajam tudi Mehiko, kjer so odprti praktično vsi gospodarski sektorji, prepovedana so samo večja javna združevanja in nočni klubi. Mehika je po številu okuženih z 12123 na milijon prebivalcev šele na 97. mestu, kljub enem izmed najmilejših ukrepov na svetu.

V Franciji so šole odprte, odprle naj bi se tudi v Italiji. Obe državi sta seveda tudi na boljšem kot Slovenja in sicer Francija na 28. mestu Italija pa na 35.
Odprtje šol je izjemnega pomena za socialni razvoj otrok, prav tako pa tudi za same razmere v družinah.

Zaradi vseh teh ukrepov, ki več kot očitno niso pripomogli k izboljšanju epidemiološke slike v državi, vlado pozivamo naj se zgleduje po okoliških evropskih državah, ki na račun epidemije ne uničujejo gospodarstva tako intenzivno kot pri nas.

Gospodarska škoda je po opozorilih analitikov že zdaj velika, v prihodnosti pa se bo še znatno poslabšala. Sama mednarodna konkurenčnost Slovenije se bo ošibila, izvoz pa se bo začel poviševati državam z milejšimi ukrepi, na račun zniževanja izvoza Slovenije. To bo poleg oslabljene ekonomije znotraj države, drastično začelo zniževati bruto družbeni proizvod še zaradi upada izvoza.

Morda bi bilo smiselno časovno umestiti odprtje lokalov in šol ter omilitev ukrepov na dan neuspešnega poskusa konstruktivne nezaupnice.