Vprašanje, ki muči marsikoga

July 10, 2017
July 10, 2017 Alenka

Ko gledam, kako se gospod Igor Bavčar, ki mu mnogi na Primorskem pravijo grobar primorskega gospodarstva, šopiri med gospodoma Janšo in Krkovičem, mi na pamet pridejo vprašanja, ki tako mene kot mnoge Slovence, še posebej Primorce, zelo mučijo:
Meja med socialistično republiko Slovenijo in socialistično republiko Hrvaško, po diktatu komunistov leta 1945 postavljena na vrhu hriba nad Sečovljami (in nad dolino Dragonje) pri kamnolomu Kaldanija. O tem še po 26. letih pričajo železne pregrade nekdanjega slovenskega gradbenega velikana SCT. Ob napadu ostanka SFR Jugoslavije na Slovenijo, ki je v skladu z mednarodnim pravom odšla iz združbe, ki jo je leta 1918 ustvarila in v katerem je, vsaj kar se slovenske vojne tiče, najpomembnejšo vlogo igrala Hrvaška kot agresor, je bila meja še vedno na tem mestu.
Zdaj pa vprašanja:
– Slovenski policisti so na tej nekdanji republiški mejo postavili svoj kontejner; zakaj je Bavčar kot minister za notranje zadeve ukazal, naj se kontejner odstrani in spusti na levi breg Dragonje?
– Po tem, ko se je naša policija, po komandi Bavčarja kot ministra za notranje zadeve, spustila k Dragonji, je omenjeni gospod ukazal, naj se slovenska policija premesti na desni breg Dragonje. Zakaj?
– S kom je takrat minister Bavčar dogovoril odločitev, da se tudi ta prehod okarakterizira kot ZAČASNA MEJNA TOČKA?
– Zakaj je ta začasna mejna točka, katere status ni bil nikoli spremenjen ali ukinjen, postala mejni kontrolni prehod?
– Kdo je Bavčarju ukazal umakniti milico (zdajšnjo policijo) tako daleč stran od nekdanje republiške meje?
-Zakaj se gospod nekdanji minister ni oglasil in pojasnil teh dogajanj, kar bi zagotovo vsaj v neki meri koristilo naši sicer totalno nesposobni arbitražni ekipi?

To je le nekaj vprašanj, ki mučijo marsikoga, še posebej na Primorskem.

Upam, da se bo kakšen raziskovalni novinar spustil v raziskovanje takratnih mejnih prerivanj. Gre za del slovenske zgodovine, ki je ne smemo pozabiti in potisniti pod preprogo, tako kot so mejna dogajanja po drugi svetovni vojni še vedno zavita v temo.