Znamke so pomemben del slovenske kulture

October 22, 2021
October 22, 2021 Alenka

Pred 31 leti v oktobru je predsednik Slovenske nacionalne stranke v tajnosti dal tiskati prve slovenske znamke. Idejni osnutki za znamke so bile praviloma njegovo delo. Organizacijo tiskanja v Italijo pa sta organizirala Slovenca iz »one strani meje« – Poulo Ferloga in Stojan Udovič.

Natisnjene znamke smo »prešvercali« preko meje in jih v prostorih skupščine občine Ljubljana center lepili na dopisnice. Poslane so bile na vse delegate skupščine Socialistične Republike Slovenije. Seveda je Beograjski tisk takoj objavil, da je Slovenija izdala svoje znamke. Uslužbenci službe državne varnosti pa so začeli predsednika loviti. Ujeli so ga sicer takrat, ko je bilo že jasno, da se Slovenija podaja na novo pot, na pot sanj o samostojni Sloveniji, ki je v slovenskem narodu tlela že stoletja.

Večino poslane pošte je zaseglo tožilstvo Socialistične Republike Slovenije in jo v glavnem uničilo. Oba uslužbenca SDV sta bila po osamosvojitvi nagrajena s še višjim položajem v Policiji.

Že takrat se je, tako kot danes, pokazalo kam sodijo določeni organi.

Leta 1993 ob 50 letnici Zbora odposlancev slovenskega naroda  – Kočevskega zbora je Slovenska Nacionalna Stranka izdala novo znamko in pisemsko ovojnico z natisnjeno zgodovinsko resnico – celotna Istra s tremi kvarnerskimi otoki je slovenska.

Zdelo se nam je smiselno, da ob obletnici največjega političnega zborovanja med drugo svetovno vojno, ki je bil pomemben mejnik v razvoju NOB na slovenskem in, ki se po mnenju nekaterih zgodovinarjev lahko razume tudi kot prvi izvoljeni parlament v slovenski zgodovini in temelj slovenske državnosti, poudarimo tudi dejstva o velikosti Slovenije.

Predsednik Slovenske Nacionalne Stranke Zmago Jelinčič Plemeniti je sicer najprej naletel na zelo oster protest. A ko je na skupnem srečanju obrazložil svoj namen in dejansko zgodovino, so se strasti pomirile.

Pisemske pošiljke so bile odposlane istega dne, znamke pa so bile lepljene v prostorih poslanske skupine SNS v državnem zboru. V pomoč so nam bili tudi nekateri slovensko usmerjeni uslužbenci državnega zbora.

Preostale kuverte (FDC) so bile predane Narodnemu Muzeju Slovenije v zbirko, kjer jih lahko tudi kupite.