Odziv na intervju z zunanjim ministrom

July 25, 2017
Posted in Državnost
July 25, 2017 Alenka

Intervju z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem pove vse! Da so bili na naši strani posrani nesposobneži ali pa v naprej kupljeni pogajalci. Tudi izgovarjanje na odvetniške nasvete pokaže, da so bili na naši strani sami tepci, odvetniki pa brez pravnega znanja na internacionalnem področju. Da je bil to najboljši pristop lahko zagovarja samo tepec, kamor bi jaz postavil tudi našega instant ministra, pa ga ne bom! Kakor kaže, šef upokojencev ni niti razumel Pelleta kaj je dejal. Žal je pač učenec ali gojenec univerze dr. Edvarda Kardelja.

“Maksimalistične” (pri arbitraži!!!) so zavrnili, na DEJANSKO STANJE (internacionalno pravno obstoječe!), pa so se požvižgali … O tem pripoveduje odločitev, da “partizansko pravo” (in kasnejše “revolucionarno”), soočeno z internacionalnim, ne zdrži:

PRESS RELEASE, THE HAGUE, 29 June 2017

ISTRIA (str. 5 – 6)

In the Istria region, the Tribunal considers a series of disputed areas near Leskova Dolina and Snežnik in Slovenia and Prezid in Croatia. These areas have been referred to by the Parties as the “Tomšič plots”, on account of their former owner. The Tribunal analyses whether the boundary between the Parties may be based on the 1920 Treaty of Rapallo although the Treaty was rejected by partisan organisations in 1943 as well as by subsequent legislation in 1946 and 1947. The Tribunal finds those declarations or Yugoslav legislation could not have nullified  the international boundary established by the Treaty of Rapallo. As a consequence, the former boundary between Italy and Yugoslavia, as it stood from 1920 to 1947, became the border between the two Republics and is now the boundary between the Parties. The disputed areas referred to as the “Tomšič plots” are thus located in Slovenia.

Pellet je jasno povedal, da morajo biti argumenti skladni z internacionalnim pravom (ne pa npr. z AVNOJEM ali gostilniškimi debatami partijskih veljakov!).  Iz intervjuja v Delu se vidi, da našim pravnikom pamet doseže komaj reko Mirno, saj DEJSTEV ne opazijo! Kakor je Rapallo merilo za Italijo in Jugoslavijo (in posledično za Slovenijo in Hrvaško), je tam, kjer ni Rapalla, odločujoče dejstvo meddržavna meja slovenskih dežel (bila je že leta 1941,  zanimivo, da je ugotovitve pravno oblikoval/podpisal kasnejši nemški zvezni predsednik Weizsäcker; tudi o tem bi se torej kaj našlo v arhivih nemškega zunanjega ministrstva!).