Civilna iniciativa proti postavitvi vetrnic za pridobivanje elektrike

February 21, 2017
February 21, 2017 Alenka

V Loškem Potoku se je dvignila civilna iniciativa proti postavitvi vetrnic za pridobivanje elektrike. Pravilno! Gre za še en nateg slovenskih pridobitnikov, ki so že pred časom hoteli postaviti na Volovji rebri cel grozd teh monstroznih pošasti, ki ne le da uničujejo naravo in kazijo lepote slovenske pokrajine, ampak so tudi popolnoma nefunkcionalne in ne dajejo tistega, kar zagotavljajo investitorji.

Kakšna je bila zgodba z Volovjo rebrjo? Takratna Drnovškova vlada je izvzela področje iz Nature 2000 in se dogovarjala s tujimi vlagatelji o gradnji velikega števila vetrnic. Ob gradnji je obljubljala cca 30% izkoristek, kar bi seveda zapisali v koncesijo. Dejstvo je bilo, da bi bil izkoristek zgolj 25 – 27%, kar bi tujcem iz državnega proračuna zagotavljalo stalni dohodek do zapisane višine, ne glede na vse skupaj. Zadaj je bil seveda »čuden« dogovor dveh strani, kar pa je SNS preprečila.

Ni nam pa uspelo preprečiti gradnje najvišje, za zdaj še edine vetrnice v bližini vasi Lokve, ko je naša oblast skupaj z investitorji nategnila prebivalstvo in obljubljala, da bodo za to imeli elektriko skoraj zastonj. Resnica je popolnoma drugačna. Ta pridobljena elektrika gre v skupno distribucijsko mrežo in denar dobijo zgolj proizvajalci elektrike, vsi vaščani pa morajo elektriko še naprej po isti ceni plačevati državi. Seveda pa zastonj dobijo hrup, ki ga povzročajo vetrnice, huda elektromagnetna sevanja, ki izredno močno škodujejo zdravju in pa seveda za vse večne čase uničeno pokrajino. Cena njihovih nepremičnin je rapidno padla, saj tudi v Evropi iščejo čisto naravo, brez s sumljivimi novotarijami, ki prinašajo denar zgolj investitorjem in tistim, ki so pri koritu.
Zato SNS podpira civilno iniciativo proti postavitvi teh tehnološko neopravičenih pošasti in se zavzema za neokrnjeno slovensko naravo, ki jo vlada že tako in tako po našem mnenju namerno uničuje. V ozadju so zagotovo podli interesi naših sosedov, ki bi radi v Slovenijo izvozili čim več sporne in ekološko vprašljive tehnologije. Nenazadnje o tem govori tudi želja vlade RS, da razlasti najboljša kmetijska zemljišča pri mariborskem letališču, da bo tam postavila svinjsko nevarno in ekološko sporno lakirnico za sosednje jodlarje.

Vsaka civilna iniciativa za ohranjanje slovenske narave, krajine in vsega slovenskega je imela, ima in bo imela vso podporo SNS.