Dobavitelji se soočajo s krizo – bodo trgovske police kmalu prazne?

August 9, 2021
August 9, 2021 Alenka

Trenutno imamo občutek, da je naša največja težava pogoj PCT, čakanje na meji in neki vladni ukrepi. Ljudje, ki imajo težave s prehrano in lahko v trgovini kupujejo le izbrane izdelke, že nekaj časa opažajo, da se trgovske police praznijo. Večino tega ne opazi, saj trgovci najdejo izdelke s katerimi lahko manko zamenjajo, a to še ne pomeni, da je zamenjava primerljiva po ceni in kvaliteti.

Ko so se ukrepi sprostili so načeloma lahko delati vsi. PKP so poskrbeli tako za pridelovalce, predelovalce in proizvajalce, kot tudi za trgovce oz. ponudnike, v tej enačbi pa so bili izpuščeni dobavitelji. Slednji opozarjajo, da kljub temu, da je epidemija preklicana, ne ustrezajo vsem pogojem za državno pomoč, a ne morejo delati, zato so mnogi bili primorani, ali zapreti svoje podjetje, ali se preusmeriti v drugo dejavnost.

Običajno se neživilskih izdelki vlistavajo vsaj pole leta prej. Tako je za dobavitelje nekaj čisto običajnega, da to, kar bomo mi kupili decembra, za božič, začnejo že vlistavati nekje januarja. Pri živilskih proizvodih takšnega razkoraka sicer ni, ampak so naročila narejena veliko prej, preden izdelki sploh pridejo na police, da jih lahko mi kupci kupimo.

Covid je to pot malce obrnil na glavo. Premnogi dobavitelji nam poročajo, da robo, ki so jo naročili pred pol leta, še vedno niso dobili in je nekje v nekem pristanišču, ker se zaradi covidnih ukrepov ne sme dalje.

Dobavitelji poročajo o tem, da imajo skladišča prazna, da nimajo tržišču nič kaj več ponuditi. Tako kljub temu, da lahko delajo, ne morejo, saj nimajo s čim. Adidas je pred dnevi objavil, da bodo letos ravno zaradi nedobave pridelali pol milijarde minusa. Večino dobaviteljev zaradi nedobave plačuje »penale«, hkrati pa nima s čem trgovati. Izdelek je narejen in plačan. Stoji v enem pristanišču in ga ni moč prodati. Ljudi, ki so pa v delu poti dobava – prodaja pa je prav tako treba plačati, a s čim?

Za ljubitelje tehnologije, PSP 5 bi moral biti v prosti prodaji že lani septembra. Kje ga lahko dejansko dobite? Septembra naj bi na trg prišel nov iPhone, pa mislite, da ga bo moč v Evropi dobiti?

Očitno se vračamo v čase, ko smo čez meje švercali vse kar se je švercati dalo.

Tisto, kar pa skrbi v tem dejstvu je, da se nam po najbolj črnogledih napovedih lahko zgodi, da bomo čez pol leta imeli denar, a bodo trgovske police prazne. Tega se bistveno premalo zavedamo.

Ne Slovenija, ne Evropa ni samooskrbna in nenadzorovano širjenje virusa nas vleče v čas po svetovnih vojnah, ko dejansko ni bilo mogoče kupiti vsega. Hrčkanje proizvodov ne bo pripomoglo k rešitvi, ampak le, če bomo začeli delati z glavo in naredili vse, da zaustavimo širjenje virusa. Država pa bo morala poskrbeti tudi za dobavitelje, da bomo imeli tiste, ki nam bodo lahko polnili police.

, , , , ,