Dodatki zdravnikov

August 5, 2021 Alenka

Okoli covidnih dodatkov je bilo veliko povedanega, še več pa je bilo nepravilnosti. To, da je bilo določanje glede na % zgrešeno, je že jasno. To, koliko zdravnikov je dodatek dobilo, čeravno niso bili niti blizu okuženih bolnikov in so jih varnostniki evidentirali, pa še vedno ni jasno, niti znano.

Bodo zdravniki sankcionirani? Bodo dodatke morali vrniti? Ali se bo spet vse pometlo pod preprogo?

Ker ne želimo, da se ti dodatki samo pometejo pod preprogo, smo na ministrstvo za zdravje naslovili poslansko vprašanje, ki si ga v celoti lahko preberete v nadaljevanju.

Spoštovani,

ministru dr. Janezu Poklukarju zastavljam poslansko vprašanje v zvezi z (ne)upravičenim prejemanjem covidnih dodatkov za zdravnike.

Zdravstveno osebje je v tem covidnem času bilo in je v prvi bojni liniji. Lahko smo jim samo hvaležni za srčnost, ki jo premorejo, da poskrbijo za bolne, ne glede na to, ali verjamejo, da covid je oz. ga ni. Žal pa je tudi med njimi kar nekaj tistih, ki so situacijo izkoristili in se le finančno okoristili.

Samo do maja letos smo za dodatke, ki so jih prejemali javni uslužbenci, iz javne blagajne porabili več kot 600 milijonov evrov. Še nadalje jih bodo prejemali le tisti, ki bodo v neposrednem stiku z okuženimi s covidom-19.

V času, ko je v zdravstvu divjal kaos, so vrtoglave dodatke dobivali tudi tisti, ki so delali v pisarnah in z bolniki, ki so oboleli za covidom, niso bili v stiku. Kar nekaj takšnih primerov je prišlo tudi v javnost, npr. situacija na Ortopediji v Ljubljani in še bi lahko našteval.

Verjamem, da je namen covidnih dodatkov bil dobronameren, a žal se je pokazalo, da je ogromno prostora za manipulacijo, ker očitno niso bile postavljene ustrezne varovalke. Glede na to, da so bile med bolnicami še pred izbruhom epidemije velike razlike, prav tako tudi med zdravniki, je soočanje s covidom te razlike še povečalo. Hkrati pa so ti, ki so se že dostikrat prej »šlepali«, izkoristili priložnost, saj so z nekaj manevrskimi potezami svoj mesečni dohodek povečali vsaj za dvakrat.

Ogromno oddelkov je bilo zaprtih, nekaj zdravnikov je svojo pomoč ponudilo drugje, marsikdo pa ni počel ničesar, če pa je slučajno od nadrejenega dobil navodilo, da naj dela, je to potezo označil kot mobing na delovnem mestu, ter naslednji dan prišel v službo s pismom odvetnika.

Žalostno ob tem je tudi to, da je marsikateri zdravnik, ki dejansko ni delal, pa je zbolel, v službo hodil bolan, saj je bil covidni dodatek zadosten motivator. Na drugi strani, pa so ponekod zdravniki na zadnjih atomih svojih moči skrbeli za bolnike. Niso mogli na dopust, ker je bilo kadra premalo, niso mogli niti v bolniško, če tudi so bili vidno bolni, saj ni bilo nikogar, ki bi jih zamenjal.

Upravičeno lahko pričakujemo množično izgorelost tako zdravnikov, kot ostalega zdravstvenega osebja. Močno dvomim, da bodo ti, ki so zdaj izkoriščali sistem, saj očitno ni bilo nadzora, bili pripravljeni delati. Prej pričakujem medijski pogrom, ter številna pisma odvetnikov, češ, da se nad njimi izvaja mobing. Kako vabljivo je tovrstno mišljenje za medije in odvetnike, ki si želijo pet minut slave, pa smo videli že v tem letu in pol soočanje s covidno krizo.

Glede na nastalo situacijo, me zanima naslednje:

  1. Ali je bila že opravljena kakšna preiskava, analiza o tem, poleg te na Ortopediji v Ljubljani, če so bili vsi covidni dodatki upravičeno izplačani?
  2. Če ne, kdaj bo ministrstvo naredilo ta nujen korak?
  3. Če da, kaj je bilo ugotovljeno in kakšne bodo sankcije za te, ki so covidne dodatke zlorabili?
  4. Kolikor je znano, je nadzor pokazal, da so se ortopedi med 1. novembrom 2020 in 28. februarjem 2021, s pomočjo varnostnika, evidentirali na delovne mestu, čeravno jih tam ni bilo. Znano je, da je bil varnostnik zamenjan, ter poostren nadzor. Ni pa znano, kakšne so bile sankcije, če sploh kakšne?
  5. Ali ministrstvo razpolaga s podatki, da se je podobno, ali še kaj huje, dogajalo še kje? Namreč ljudje veliko povedo in ogromno zapišejo na splet.

Za vaše odgovore se vam zahvaljujem.

Zmago Jelinčič Plemeniti,

vodja

, , ,