June 20, 2021 Teodor

Spoštovani generalni direktor Andrej GRAH WHATMOUGH,

jutri, v ponedeljek 21.6.2021, vaša televizijska hiša pripravlja pogovorno oddajo z opozicijo – »Pogovor z opozicijo«.

Predstavljeni kontekst oddaje orisuje, da naj bi le-ta bila v sklopu praznovanja 30 let samostojnosti, v kateri bodo podani odgovori na vprašanja v kakšnih razmerah smo državo dobili, kako se jo je upravljalo in kam se je Slovenijo pripeljalo. Oddaja želi odgovoriti na vprašanje, česa smo se v tem času naučili, kaj nas še čaka in kakšno vizijo imajo najbolj odgovorni predstavniki ljudstva.

V goste je bil povabljen najprej predsednik vlade, nato pa predstavniki opozicije – Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek. Dopuščam možnost, kar je sicer malo verjetno, da se je moje vabilo nekje v poplavi pisem izgubilo. Hkrati mi je jasno, da nimam pravice posegati v uredniško politiko in svobodno odločitev novinarjev oz. novinarja, ki so/je oddajo pripravljal.

A kljub temu bi želel vedeti, zakaj k sodelovanju nisem/nismo bil/i povabljen/i? Trenutno v Sloveniji, če so novinarji mogoče spregledali, koalicijo sestavljajo SDS, NSi in SMC. Opozicijo pa sestavljamo mi – SNS, LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS. Res je, da mi nismo del KUL-ovcev, ker smo že zdavnaj opustili igranje v peskovniku in nam je v prvi vrsti pomemben dobrobit Slovenije in ne lasten interes.

Ob tem pa tudi težko spregledam dejstvo, da je oddaja postavljena v čas, ko je gledanost visoka in so bili kot opozicija povabljeni tisti, ki se že zadnje leto in pol trudijo zrušiti vlado in pri tem ne izbirajo sredstev. Zato smo se morali poslanci namesto z aktualno in pomembnejšo problematiko ukvarjati z interpelacijami, za katere se je v naprej vedelo, da bodo padle, z ustavno obtožbo, katera ni imela osnove in še bi lahko našteval.

Če prav razumem ta koncept oddaje, le-ta želi s KUL-ovci in ne trenutno opozicijo, pod pretvezo »prispevkov o samostojnosti« narediti reklamo njim. Na račun davkoplačevalcev se dela brezplačno predvolilno kampanjo, kar je ne samo kaznivo, ampak tudi moralno in etično sporno. Razen če so za to plačali in bo to tudi jasno povedano, ker zapisano v sporedih ni.

Kot že omenjeno, želel bi vedeti, zakaj jaz, oziroma SNS, kot opozicijska stranka ni bila povabljena k sodelovanju? In zakaj je naslov oddaje »Pogovor z opozicijo«, če pa gre za pogovor s KUL-ovci? Predvsem pa, zakaj se slovenski narod zavaja, da mora plačevati nekatere vaše urednike in novinarje ter KUL-ovce pri rušenju vlade?

Spoštovani generalni direktor, prosim da iz vodstva RTVSLO odstranite politično obremenjene, upam, da ne tudi plačane, osebe, ki jim ni do realnega in uravnoteženega delovanja. Prav tako upam, da RTVSLO ne bo stremela zgolj po plačah vsaj 1000 preveč zaposlenim in da bo začela delati v skladu z pravimi demokratičnimi načeli.

Upam, da boste to politično montirano blamažo obravnavali tudi na Programskem svetu.

Opozoril bi še na eno pomembno zadevo! Nikoli doslej, od kar imate na RTV Slovenija pogovore s predsednikom vlade in opozicijo, kakšna od opozicijskih strank ni bila izločena iz pogovorov – do pričetka mandata odgovorne urednice Informativnega programa ga. Manice Ambrožič. 

V točki 4.2. Pravilnika o poklicnih standardih je navedeno:

“Ko se v naših radijskih in televizijskih programih odločimo za daljši pogovor s predsednikom vlade o aktualnih vprašanjih, bomo opozicijskim strankam ponudili možnost, da pojasnijo svoja stališča v podobni oddaji. Če opozicijo sestavljata več kot dve stranki, se sme ta oddaja v primerjavi s tisto, v kateri je nastopal predsednik vlade, podaljšati največ za polovico. Omenjena oddaja mora biti objavljena v enakovrednem terminu, po možnosti takoj po nastopu predsednika vlade oz. v naslednji oddaji enakega tipa, vendar ne pozneje kot naslednji dan.

Za vladne stranke štejemo vse tiste stranke, ki so podpisale koalicijsko oziroma pogodbo o sodelovanju v vladi, za opozicijske pa vse druge stranke ne glede na to, kako glasujejo o posameznih vprašanjih. Tudi če član določene stranke sodeluje v vladi, ta pa ni podpisala pogodbe o sodelovanju, štejemo, da je taka stranka v opoziciji.”

Naš status je jasen, smo opozicijska stranka, nimamo podpisane koalicijske pogodbe in nimamo ministrov v tej vladi, z njo sodelujemo le projektno. Nedopustno je torej izločanje ene ali celo več opozicijskih strank iz pogovora, ki je po vašem pravilniku namenjen vsem! Vsekakor bomo razmislili tudi o kazenskem pregonu, saj gre za omejevanje pravice do obveščenosti javnosti in omejevanje enakovredne in enakopravne obravnave vseh političnih strank na javni televiziji.

Zato sem se odločil, da o tem obvestim vas, spoštovani g. generalni direktor in Programski svet, saj verjamem, da o takšnih zlorabah lastnih pravil niste seznanjeni in boste ukrepali, da to takšnih kršitev ne pride. Če se zadeva takoj ne uredi, bomo posegli po vseh razpoložljivih pravnih sredstvih, obvestili pa bomo tudi mednarodno javnost.

Zmago Jelinčič Plemeniti

, ,