Komentar na članek v Demokraciji

August 21, 2019
Posted in News, Novice
August 21, 2019 Alenka

Miran Černec piše v Demokraciji (22. 08. 2019) o bitki na  Morevskem polju in debelo bluzi … 

Tovarišu uredniku je Andrej Lenarčič, zagotovo najbolj kompetenten zgodovinar (čeprav, ali hvala bogu, brez akademskih nazivov univerze dr. Edvarda Kardelja) šibnil komentar: 

Spoštovani!

V pisanju pod naslovom Bitka na Moravskem polju v današnji Demokraciji je preveč poljubnosti in nenatančnosti, da bi jih bilo mogoče zajeti v nekaj stavkih. Nujno pa je opozoriti na nedovoljeno spreminjanje zgodovinskih dejstev, kar je morebiti posledica nepoznavanja ali nerazumevanja oblastnih struktur v obravnavanem obdobju. Naj se omejim na opozorilo, da Habsburžan Rudolf ni bil nikoli “rimsko-nemški cesar”.  

Najprej zato ne, ker je pojem “rimsko-nemški” cesar nacionalistična nemška izmišljija. Uradni službeni pečat “rimskih cesarjev” vse do ukinitve natančno navaja IMP(erator) ROM(manorum), ali po slovensko, cesar Rimljanov. Da se komu prikaže dodatek “nemški” mora biti močno obremenjen s predsodki “gosposke rase” ali pa izdatno zavarovan z akademskim bliščem. 


Drugič. Rudolf je bil izvoljen za “nemškega kralja” in kot tak je “delal red” v “vzhodnih deželah” (Ostarrichi …), beri: nemški volilni knezi so se s tem znebili dveh nadlog hkrati, zoprnega nastopača/potentata iz svojih vrst, ki bo “za povrh” pospravil Čeha! Švicarsko-švabski lump je pričakovanja celo daleč prekosil. Ga je pa “uspeh” stal cesarske krone! Ker je svojim madžarskim pomagačem “namignil”, naj Otokarja umorijo in so ti pandurji to zelo radi storili, je papež kasneje zavrnil predlog, da ga krona za rimskega cesarja, KER JE UMORIL KRALJA (kar je bil takrat nepojmljiv zločin).  

Kar nekaj časa je moralo preteči, da so nasledniki “morilca” lahko dobili na glavo rimsko krono.