Migranti

September 21, 2018
Posted in Državnost
September 21, 2018 Alenka

Iz Salzburga donijo zvonovi o Brexitu in migrantih.

V Brexitu naj se kuha Tereza, mi pa, ki se kuhamo v migrantih, pa poglejmo najnovejše iznajdbe evropskih birokratur na to temo.
Tiskovka je postregla s ponavljanjem sonetov o problemih in polovičarskimi razmišljanj o mogočih korakih.

Več o tem je sinoči na ORF2 v oddaji WELTJournal povedal afriški svetovalec in publicist ASFA WOSSEN ASERATE. Kratko in jasno je vrgel Evropejcem dejstva naravnost v ušesa:

Problem migrantov se mora reševati tam, kjer nastaja. Nastaja v Afriki. Populacijska eksplozija je tu: 70% prebivalstva v Etiopiji je mlajšega od 30 let. Dokler ne bo na območju Afrike vsako leto ustvarjenih novih 20 milijonov delovnih mest, o rešitvi ni govora. Tako ali drugače bo višek iz Afrike pljusnil v Evropo.

Novih delovnih mest pa v Afriki ne bo, dokler bodo samodržci in njim podobni diktatorji v Afriki imeli v rokah vso oblast ter sproti blokirali vsako prizadevanje, da se problemi rešijo. Mladi se umikajo pred nasiljem in brezposelnostjo.

Očitno je vse drugo flanc in manipulacija.

V naših prostranstvih še odmeva pobuda, ko je izbruhnila vojna ameriških demokratov v Iraku in je pljusknil prvi veliki val beguncev prek meja sesute, prej urejene države. Prav takrat je bil v Sloveniji na tapeti gradbeni baron (in njegov denar), ki je bil v jugoslovanskih časih močno vpleten v gradbene projekte v Iraku (in tudi drugod na Bližnjem Vzhodu in v severni Afriki). Padla je ideja, naj gospod, namesto da ga vlačijo po sodišču, raje vključi svoje – gotovo še ne mrtve – povezave tamkaj (vključno svoje vire denarja) in se za lumparije odkupi tako, da se maksimalno angažira v obnovo razrušene iraške infrastrukture …

Ampak v močvari moderne sofisticirane in grabežljive birokracije za take in podobne misli ni prostora. Problem je dovoljeno “reševati” le tako, da traja reševanje in perpetuo, pa še nekaj novih kriz mora vznikniti na vsak kilogram rešenih. Ne “Amerika”, business first!