Ob dnevu reformacije v Cankarjevem domu

November 8, 2017
November 8, 2017 Alenka

Prebliski razsvetljenega gledalca

Splača se pogledati tudi Brglezov “govor” na luteranski proslavi v Cankarjevem domu! Mene spomni na opazko, ki jo je izrekel prof. Stane Saksida, direktor Inštituta za sociologijo in filozofijo pri Univerzi v Ljubljani pred davnimi leti. Bil je menda prvi, ki je ubesedil oznako “rdeči lemenat” za Dolančevo “posestvo” – današnji FDV – v primerjavi s tistim “pravim”, škofijskim lemenatom. Pri čemer ni preveč prikrival podobnosti v za ljudstvo in deželo škodljivem delovanju tega in onega!

In smo potem konec osemdesetih let imeli priložnost v praksi opazovati učinke teh “lemenatov”. Najprej se je v jarki svetlobi in razločnosti pokazalo, da bi “malo morgen” slavili uspešen konec osamosvojitvenih vojskovanj in bi še v tretje v enem samem stoletju maherji iz “lemenatov” prizadevanja sesuli, če bi oni “črni” ne bili prvič v naši zgodovini oslabljeni in potisnjeni v stran! To, da niso bili dovolj močni, da bi znova – tako kot 1918 in potem v času druge svetovne vojne – mešetarili z življenjem Slovencev in njihovo državnostjo, bo zgodovina evidentirala kot morebiti edini res pozitivni dosežek “rdečih lemenatarjev”. To plat veličastne osamosvojitvene zgodbe izpričuje klavrno nadaljevanje, ko oba lemenata znova dobesedno tekmujeta, kdo bo bolj uspešno sesul našo državo.

Velegovor predsednika slovenskega parlamenta (!!!) na proslavi dneva reformacije ponuja v vseh svojih razsežnostih temu dostojen okvir. (Inclusive tragikomično ponavljanje celega odlomka govora … SRHLJIVO! ZOMBIJEVSKO!)

Taksativno naštevalko (z napačno izgovorjavo latinskih besed) je bilo treba dvakrat ponoviti, da je lahko popolnoma izostalo bistveno. Niti sanjati bi ne mogli o slovenski Bibliji in tiskani literaturi, če bi PARLAMENTI SLOVENSKIH DEŽEL (to so Kranjska,  Štajerska, Koroška in Primorska) v ta namen ne namenili dovolj denarja! Kako je s tem, pove že sam predgovor prevajalca Biblije na prvih straneh njegovega veličastnega izdelka. Morebiti so pa iz tega razloga ob prevratu 1918 tako neizprosno zradirali slovenske dežele z našo zgodovinsko državnostjo in nacionalno identiteto vred?

Op.: Se splača pogledati posnetek, ko bo, če so “popravili”!!!