Obisk predsednika parlamenta Republike Srbske

March 31, 2019
Posted in News, Novice
March 31, 2019 Alenka

Danes ob 16. uri je na sedež Slovenske nacionalne stranke v Ljubljani, Bleiweisova 13, prišel na obisk predsednik Narodne skupščine Republike Srbske, gospod Nedeljko Čubrilović, skupaj s svojim šefom kabineta Zlatkom Jurićem.

Oba predsednika sta se ob sproščenem razgovoru lotila cele vrste tem.

Eden od poudarkov je temeljil na sodelovanju med Republiko Slovenijo in Republiko Srbsko, tudi v povezavi s problematiko pomanjkanja srednjega medicinskega kadra, ki bi ga lahko v Slovenijo pripeljali iz srednjih medicinskih šol v Republiki Srbski.

Kar se tiče Balkana, se predsednika nista mogla ogniti razpravi o silnih problemih v Bosni in Hercegovini, kjer mednarodne in Evropske organizacije nočejo spoštovati in upoštevati določil Daytonskega sporazuma, ampak hočejo ves čas nelegalno spreminjati izhodišča in postopke, ki so v prid njim in predvsem v škodo Republike Srbske in njenih državljanov.

Stališče SNS, da bi morala biti Republika Srbska samostojna, je bilo s strani predsednika Čubrilovića dobro sprejeto.

Ugotovitev obeh strani je bila, da si mednarodna skupnost v Bosni in Hercegovini ne zasluži zaupanja, saj podlega predvsem enostranskim zahtevam ene od bosanskih entitet, ki pa nikakor ni srbska.

Dotaknila sta se vprašanja Kosova in Metohije (KOSMET), ob katerem sta se oba strinjala, da Šiptarji v Sloveniji ob tihi okupaciji s pomočjo slovenske vlade ustvarjajo četrto albansko državo. To je poleg Albanije, Kosova in Makedonije, zdaj Slovenija.

Pogovor je tekel tudi o morebitni organizaciji druge mednarodne konference o sukcesiji Jugoslavije, saj je bilo obojestransko potrjeno, da mirovne konference o Jugoslaviji še ni bilo. Tako imenovana evropska konferenca o Jugoslaviji je namreč potekala v času ko je vojna še trajala, vsaka mirovna konferenca pa mora biti po končanem vojnem stanju.

Kar se tiče volitev v Evropski parlament, na katerih bo SNS sodelovala z g. Jelinčičem Plemenitim na vodilnem mestu, so bile izražene s strani gosta želje, da bi SNS dosegla uspeh in bi na ta način znotraj evropskega parlamenta povedala resnico, ne le o Sloveniji ampak tudi o Republiki Srbski, česar do zdaj Evropska unija do zdaj ni slišala in ni hotela slišati.

Ob odhodu sta oba predsednika posnela kratko skupno izjavo in zaželela Slovenski nacionalni strani uspeh na evropskih volitvah ter se ob dogovoru ob čimprejšnjem srečanju v Banja Luki poslovila.

Povezava do video izjave:
https://wetransfer.com/downloads/4d74cb0c5b0b34a9a743bb74dba1488f20190331164000/dda1ced065aef8386570a1929c92f7a720190331164000/1f7712