Odprto pismo predsedniku republike

November 5, 2018
Posted in News, Novice
November 5, 2018 Alenka

Spoštovani gospod predsednik republike, dragi Borut,

 

Na PORTAL+ je reklama za zborovanje treh dežel v Celovcu, kjer sta častna pokrovitelja Van der Bellen in Borut Pahor.

Skupina okoli Zveze slovenskih organizacij na Koroškem, Univerze Alpe Adria in naše Nova Revija Institut so ustvarili:

Drei-Länder-Event und Manifest | Trinacionalno srečanje in manifest | Covegno trinazionale e manifesto

(11. 11. 2018, Celovec)

S trinacionalno pobudo #warisover in alpsko-jadranskim manifestom za mir se želimo postaviti zoper »veliko regresijo« v evropski politiki in za pozitivno bodočnost naše regije. Prosimo vas, da to pobudo podprete, manifest razširjate in diskutirate ter se udeležite prireditve 11. 11. 2018 oz. jo podprete javno tudi kot organizacija.

Manifest Wernerja Wintersteinerja, ki ga lahko prebereš na PORTAL+, je odločno hujskaško uperjen proti vsakemu migljaju v smeri obrambe pred vdori tujega  in varovanju lastnega. Niti se ne trudi tendence prikriti za znanstvenim videzom. Iztočnice in gesla so natrosena brez vsake utemeljitve. Kar povprek. Po všečnostnem kriteriju. Sicer pa že stara lajna “civilnih apostolov”. Vse skupaj malo mešano klimatskih sprememb, azilantov in beguncev, nacionalistov rasistov in nasilnežev. Je vtis, da bodo kmalu obsojali gasilce, ki bodo pri gašenju zmočili knjižnico, predvsem pa bo prepovedano rjuti, če/ko boš predmet “carigrajskega postopka”. Ker Manifesta zagotovo nisi prebral, tvoji svetovalci pa so ga samo preleteli, če sploh, je tale poslani zapis zelo smiseln.

Pod najvišjo državno marelo se bo v Celovcu pač dogajalo. Šlager na znano temo. VSE O VSEM, LE O VZROKIH BOLJ MALO.

A tu je skrit pravi problem.  Všečni flanc na obrabljene okoljske, “priseljevalske”, sovražno-govorne in podobne note niti ne vpraša po vzrokih – o njih nekaj spregovori omenjeni uvodni povzetek Steinbucha, ki pa je iz drugega filma kot Manifest. Pa vendar je nonsens razpravljati o posledicah, če vzroki in razlogi ostanejo zunaj.

Najprej je treba natančno opredeliti pojme, potem poiskati prave vzroke, odkriti povezave in ustrezne odgovore. Vsekakor pa se sprijazniti z neizprosno resnico, ki jo absolutno obvlada vsaka reševalna služba: kdor hoče učinkovito posredovati pri katastrofi, mora najprej zavarovati sebe. Šele potem more uspešno pomagati drugim. Isto velja pri problemih, o katerih je govor v Manifestu. Govoričenje o rasizmu, sovraštvu, priseljevanju, azilantih, socialnih-ekoloških preobratih kar povprek in brez jasnih kriterijev in razločevanj, le še podžiga negotovost in nervozo.

Na to naložiti še pavšalno kritiko Evrope, “povzročiteljice” vsega mogočega, je pač res že preveč tudi za dober želodec.

Kar opazi na prvi pogled že površno oko, je očitno dejstvo, da se v ogromnih predelih na Zemlji brezobzirno in pospešeno uničuje življenjsko okolje, rušijo družbeni sistemi in upravne strukture ter seveda onemogoča preživetje ljudem. Glede na to, da je prostor na planetu končen in da je za preživetje nujno potreben vsak njegov del(ček), je početje, ki ima omenjene posledice, največji možni zločin proti človeštvu. In kdor to dovoli oz. gleda stran, je še hujši zločinec. Vse pa posekajo tisti, ki posledico (beg prizadetih iz uničenih območij)  izkoriščajo v svoje zlobne separatne namene/programe, katerih posledica bo nazadnje, da bo preživetje na planetu dokončno in kjerkoli nemogoče. In Evropa, ki je menda kriva za zgodbo, bo končala kot tisti neumni reševalec, ki ga utapljajoči potegne za seboj v globino. Tudi v Evropi bo preživetje onemogočeno … Kam bodo pa potem bežali “migranti”? Na katero Luno? Peš? Po čem in v čem bodo plavali?

Bistveno je ustaviti uničevanje, ki se dogaja pred očmi vsega sveta, in hkrati preprečiti izganjanje ljudi iz njihovih domovin, z vsemi močmi pa sodelovati pri vračanju beguncev in funkcioniranju za obstoj nujnih resursov in struktur v entitetah, ki so predmet rušilne obsedenosti. Le čemu sicer služijo Združeni narodi in druge proslule – drago plačane asociacije.

Seveda pa je iluzija pričakovati, da bo sistematično in sofisticirano napadana/rušena Evropa sposobna “drugim pomagati, če sama sebi ne more …”.

Tu trčimo ob temelj vsega: tako imenovano povezovanje v Evropi na način, kot se kaže ta čas, da namreč posameznemu članu združbe jemlješ njegovo identiteto/posebnosti in potem vse skupaj pacaš v “brzoparilniku” Eurokolhoza, je zagotovljena ekspresna pot v zgoraj nakazano “končno rešitev” (Endlösung). Vsak razumen homo sapiens ve, da je urejena osnovna skupnost, ki je skladna z naravnimi danostmi in drugimi okoliščinami sobivanja v določenem prostoru, predpogoj obstojnosti. Le taki trdni, obstojni in trajni “nukleusi”, osnovne samoupravne enote, se morejo smiselno in učinkovito povezovati ter kot take sestavljati asociacije, v katerih ne bo mogoče samodestruktivno zarotniško početje in bodo hkrati dejavno – ne le s programi in čvekanji – promptno posredovale povsod tam, kjer bi ponovno kdo poskušal navrtati to našo planetarno Noetovo barko.

Ni dvoma: EU morajo sestavljati osnovni samoupravni državni nukleusi, ki v večjem delu Evrope obstajajo že tisoč in več let. Nastali niso kot muhe nekih klik ali interesov, pač pa so se izoblikovale znotraj naravnih pogojev in skladno z okoljem, ki jih obdaja, ter so ustvarile trdno upravno strukturo, ki je temelj blagostanja, predvsem pa zdravja družbe, da s svojo boleznijo ne okuži drugih. Evropa, če naj bo sposobna premagovati rizike in pomagati območjem v stiski, mora poskrbeti, da jo bodo sestavljali omenjeni “nukleusi” . To so pač vsem (razen slovenskim političnim in kulturnim voditeljem) znane evropske DEŽELE, ali kot samostojne države ali združene v zveze, federacije.

Trenutno sestavljajo EU najrazličnejši subjekti: od bolj ali manj definiranih zvez do umetnih/vsiljenih konstruktov, ki nasilno dušijo svoje DEŽELE. V našem okolju sta prav Avstrija in Slovenija šolska primera; Avstrija zveza pradavnih DEŽEL, Slovenija nasilno poenotenje in ignoriranje enakih pradavnih DEŽEL. Zgledna sosednja zvezna republika je dobro zrcalo svoji južni sosedi … A EU morajo sestavljati prav DEŽELE, tako avstrijske kot nemške, “španske”, belgijske, in seveda slovenske. Z zatiranjem entitet, ki so se oblikovale skozi zgodovinske procese, ne bomo prišli do nobene zdrave državne skupnosti, še manj pa bo mogoče odgovarjati na izzive, te in one!

Ni dvoma, začeti je treba pri sebi. Namesto da se izgublja čas, energija in pripravljenost z raznimi prividi/utopijami, je treba najprej poskrbeti zase, za lastno zdravo državno strukturo, v primeru Slovenije za (pravno) obstoječo zvezo DEŽEL, ki bo kot delujoča in propulzivna zveza dežel ustrezno sodelovala v asociacijah in prispevala maksimalen delež pri ustvarjanju varnosti, napredka, obstojnosti in demokratičnosti družbene ureditve v bližnji on daljni okolici.

Zato dragi Borut, premisliti je potrebno vsako potezo, vsako besedo v govoru, vsako udeležbo na manifestaciji, ki lahko zelo škoduje. Morda bi bilo dobro zamenjati nekatere svetovalce, ki jih imaš okoli sebe in jih zamenjati z ljudmi, ki vedo, razumejo, poznajo zgodovino in vedo ali slutijo pasti, ki jih tebi in nam vsem postavljajo tisti od katerih tega ne bi pričakovali.
Z velikim spoštovanjem, upanjem in stalno pripravljenostjo pomagati,

 

prijatelj Zmago.

pismo g. Pahorju