Osrednji slovenski časnik Delo izbira ignorante za pisanje člankov 

January 9, 2019
Posted in News, Novice
January 9, 2019 Alenka

V izvodu časnika Svet kapitala (št. 117, 4. 1. 2019) prinaša na str. 6 – 8 dragocen prispevek M. Ilića o gradnji železniškega predora pod Semmeringom.

Avtor na začetku opiše obstoječo progo: “Proga je končno povezala pred tem zgrajene odseke avstrijske Južne železnice in je čez Štajersko povezovala Dunaj  s Slovenijo, čez Koroško pa z Italijo.” 

Žal je to v nasprotju z dejstvi. Proga je povezovala Dunaj prek (Štajerske in) Koroške s Trstom. Drugi krak pa preko Štajerske, Krajnske in Primorske (tudi) s Trstom. Ne sme se pozabiti na ključno (vojaško) povezavo s pristaniščem Pulj in turistično pomembno povezavo z Opatijo (Matulji) – oboje na Primorskem. “Slovenije” tisti čas ni bilo nikjer.

Da preko Koroške ni šlo za povezavo z Italijo, dokazuje očitno dejstvo, da so po nesrečnem plebiscitu, ki je slovensko Rezijo odrezal od Primorske (s tem pa tudi  presekal železnico Pontebba – Videm – Trst), na hitro zgradili povezavo Trst – Beljak po Bohinjski železnici. 

Odlomek (str. 7):

Pa na ves glas kriči o omejenosti podalpskih geopolitičnih sanjačev / fantastov, ki ignorirajo vsem očitne geopolitične danosti, z vso paro pa si izmišljajo neke nove kvazi resnice in dejstva, s čemer če še poglabljajo brezno, v katerega so nas leta 1918 pahnili s samega Parnasa slovenske državnosti – ko je bila uradno in veljavno razglašena zveza slovenskih dežel – tako silno zaželena “Zedinjena Slovenija”. Že dan potem so domači veljaki s svetlobno hitrostjo demontirali in demolirali epohalni dosežek in ga “vrgli zverem”! Odlomek pove, koliko je “Slovenija” danes vpeta v Evropo in prepoznana. Ob naštevanju prihrankov v časih potovanja se človek vpraša: A med Dunajem in Mariborom/Ljubljano pa bo potovanje trajalo še vedno enako dolgo? Bo meja sploh odprta? Bo tam sploh še meja slovenskih dežel?

Ni kaj. Prešeren je vedel in njegove slutnje lahko sestavimo današnjemu “dejanskemu stanju” primerno:
– na tleh leže Slovenstva stebri stari
– le tujcem sreče svit se v Krajni žari
in to kljub:
– kri, po Krajni, Korotani prelita,
– napolnila bi jezero …
zaman:
– gnijo po poljih v bojih pokončani
– ko zor zasije na mrličev trope,
– leže, k’ ob ajde žetvi al pšenice
– po njivah tam leže snopovja kope …

GROZLJIVA CENA ZA DANAŠNJE SUŽNE DNOVE…..
 
Članek v Svet kapitala je zelo poveden!