Pismo, poslano na uredništvo Dela

July 5, 2017
July 5, 2017 Alenka

 

Ali Žerdin v Sobotni prilogi Dela dne 1. Julija 2017 piše: »Arbitražno sodišče je večinoma sledilo logiki katastra, tega pa je vzpostavila Avstro ogrska.« vse lepo in prav. Toda Sporazum o arbitraži zahteva upoštevanje internacionalnega prava. Kataster pa je »znotrajdržavni fenomen«, ki ga državna meja odtehta. In državna meja , ki obstaja in je nihče vse do odločitve arbitražnega sodišča ni spreminjal , odtehta vse drugo. Glede na razpad Jugoslavije, oziroma odhod slovenskih dežel iz skupnosti s Srbijo leta 1991, so relevantne meje slovenskih dežel z Ogrsko, to je Madžarsko.

Seveda naši pravniki tega niti ne vedo oziroma nočejo vedeti in se na to požvižgajo češ, zgodovina. Vendar katera in kakšna. Tribunal je upošteval zgolj tisto zgodovino ki sta mu jo na mizo dali stranki. In naša stran je zaradi nevednosti ali česa drugega dala na mizo zgolj postranska dejstva.

Pa še to. Upoštevanje katastra s strani arbitražnih gospodov je bilo zelo različno. Ponekod so ga upoštevali, ko pa je bilo vprašanje občine Piran, pa so zamižali. So že vedeli zakaj.