Pisno poslansko vprašanje v zvezi s predstavljanjem zgodovine

April 14, 2021 Alenka

Spoštovani,
v tedniku Demokracija, z dne 8. april 2021 sem v članku Kapitulacija Jugoslavije 1941 in posledice, iz pod peresa polkovnika SV prof. dr. Tomaža Kladnika zasledil nekaj nedoslednosti, na katere je potrebno opozoriti.

V delu, ko govori o posledicah druge svetovne vojne v Slovenije, je kot okupatorja, ki je zasedel slovensko ozemlje pozabil omeniti tudi Neodvisno državo Hrvaško, ki je prav tako kot ostali trije okupatorju tudi slovenskemu ozemlju vzela en del.

Ravno tako me je zmotil odstavek, kjer, citiram :«Tabor okoli Komunistične partije Slovenije (KPS) in Osvobodilne fronte (OF), je zagovarjal takojšen boj proti okupatorju….« V tem primeru gre za zgodovinsko netočnost , kjer se je predavatelj zgodovine na filozofski fakulteti univerze v Mariboru in Centru vojaških šol, zagotovo ne bi smel privoščiti.
Dejstvo je, da komunistična partija Slovenije ni dovolila boja proti nemškemu okupatorju, oziroma ga je pod grožnjo smrtne kazni prepovedovala vse do napada Nemčije na Sovjetsko zvezo 22. junij 1941, saj je pred tem Nemčija (Ribbentrop) in Sovjetska zveza (Molotov) podpisala vzajemni pakt dne 29. 8. 1939. Vse do začetka operacije Barbarosa je KPS bila na stališču sodelovanja z nemškimi okupatorji, šele po začetku te peracije je spremenila stališče.
Časovno sosledje teh dogodkov je zelo zanimivo, saj je Nemčija napadla Jugoslavijo z bombardiranjem glavnega mesta Beograda 6. april 1941, jugoslovanska vojska je kapitulirala 17. april 1941, prav tako je bila 10. aprila 1941 ustanovljena t.i. Neodvisna država Hrvaška (NDH), 11. aprila pa so v Slovenijo že vkorakali Italijani.
Ne smemo pa mimo dosedaj še kar zamolčanega dejstva, da so prvi oboroženi spopad proti okupatorju izvedli Tigrovci na Mali gori pri Ribnici že 13. maja 1941.
Spoštovani gospod minister sprašujem Vas kako je mogoče, da se na tako pomembni instituciji, kot je to Center vojaških šol, predava zgodovina mimo dejstev, saj bi to lahko vzeli kot namerno indoktrinacijo slušateljev? Sprašujem vas tudi ali kdo sploh pregleduje učni kurikulum zgodovine in kdo je tisti, ki dovoljuje takšno obarvano predstavljanje zgodovine?