Pisno poslansko vprašanje v zvezi s slovenskimi gradbenimi podjetji

March 31, 2021 Alenka

Razvoj konkurenčnih odnosov je predpogoj za učinkovit tržni mehanizem za zagotavljanje trajnostne gospodarske rasti, tako na državni in regijski ravni kot tudi na ravni določene panoge.

V Sloveniji manjša gradbena podjetja z več deset letno tradicijo počasi propadajo in izginjajo. Borijo se za obstanek in so praktično na robu preživetja.
Eden izmed poglavitnejših razlogov, ki jih podjetniki opažajo sami, je invazivno priseljevanje tujcev, natančneje priseljencev iz Albanije in Kosova.
Albanski podjetniki imajo podjetja pogosto registrirana v Romuniji in Bolgariji, oziroma v državah, kjer so prispevki za delavce tudi do trikrat nižji kot v Sloveniji. Delavci teh podjetij so praviloma Albanci, ki so pripravljeni delati za 2,5 € na uro, saj jim delodajalci v zameno obljubijo, da bodo uredili dovoljenje za bivanje njihovih družinskih članov pri nas.

Dovoljenje za ureditev prebivališča v Sloveniji bi naj bilo na voljo za 300 € in sicer na upravni enoti Velenje. Zaradi navedenih dejstev Albanski gradbeniki ponujajo »dumpinške« cene za opravljeno delo, katerim naši pošteni podjetniki ne zmorejo več konkurirati.

Kaj boste storili za obstanek domačih malih in srednje velikih gradbenih podjetij pri nas in kako se država spopada in preprečuje navedene zlorabe?
Ali se vodi evidenca koliko lastnikov gradbenih podjetij, ki delujejo v Sloveniji ima registrirano dejavnost v zgoraj naštetih državah in koliko je država letno oškodovana iz naslova prispevkov?
Ali bomo v prihodnosti morali Slovenski državljani za dostojno življenje tujcev, ki bodo prejemali Romunsko pokojnino pri nas plačevati razliko iz lastnih žepov?