Pisno poslansko vprašanje v zvezi s sporom med Slovenijo in britansko družbo Ascent Resources, LLC

March 5, 2021 Alenka

Spoštovani.
V imenu Poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke na Vlado Republike Slovenije naslavljam vprašanje v zvezi s sporom med Slovenijo in britansko družbo Ascent Resources, LLC.

Britanska naftno-plinska družba Ascent Resources, LLC, pripravlja pravne podlage za terjanje odškodnine zaradi stalnih zamud v postopkih izdaje dovoljenj glede nadaljnjega razvoja plinskega polja v Prekmurju, v Petišovcih.

V družbi Ascent Resources tudi izpodbijajo odločitev okoljskega ministrstva oziroma agencije za okolje (Arso), da je treba za nameravano črpanje plina s hidravličnim lomljenjem oziroma frackingom, na Petišovskem polju izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti za to potrebno okoljevarstveno soglasje, kjer se vidi izključni interes Britancev v profitu, brez ozira na slovensko zdravje in naravo.

V našem Pomurju si ta britanska družba že nekaj časa prizadeva dobiti zeleno luč za izvajanje frackinga, ki bi imelo negativne posledice na zdravje Slovencev.

V Ascent Resources želijo Britanci izkoristiti šibkejšo regulacijo
držav, kot so to naredili na Hrvaškem in pa v želji po dobičku vključiti
tudi ne-patriotske slovenske politične predstavnike, ki bi jim pri tem
pomagali.
Kot je to storil Miro Cerar in se prepustil vplivu britanskega zunanjega ministra Jeremyja Hunta, zdaj v želji po denarju Slovenijo izdajajo določeni, ki bodo zastopal britansko družbo na arbitražnem razsodišču.

Britanci zahtevajo od Slovenije 120 milijonov evrov odškodnine, saj niso dobili dovoljenja za uničevanje Slovenije, ob tem pa naj bi utrpeli ekonomsko škodo.

V tajnosti naj bi potekali tudi pogovori o potencialni poravnavi, kjer naj bi za 25milijonov evrov Britanci s pomočjo Mira Senice tožbo umaknili. Možnosti za uspeh tožbe so na arbitražnem sodišču po mnenju domačih in tujih strokovnjakov nizke, zato ni smiselno da bi Slovenija pristala na tako izsiljevanje.

Je pa zadaj seveda interes različnih različnih tujih in zagotovo tudi domačih finančnih špekulantov, ki bi tako poravnavo izkoristili za nenadni skok delnic podjetja Ascent Resources, LLC. To je storila britanska družba Spreadex, ki se ukvarja s špekulacijami in stavami na finančni razmik, ki je ob pogajanjih z Republiko Slovenijo začela kupovati delnice podjetja Ascent
Resources, LLC.

Nobenega razloga ni in ne sme biti, da bi Slovenija pristala na taka pogajanja, saj je takšna izsiljevalna poravnava za Slovenijo absolutno pod vsakršnim nivojem.

Nikakor ne smemo pristati na Interese Britancev, saj jim v Prekmurju sploh nebi smeli dovoliti izkoriščanja, kaj šele pristati na kakršna koli izsiljevanja.

V pomoč Britancem so zagotovo kakšni posamezniki in tudi določene inštitucije, katerih skorumpirano vodstvo sega še v prejšnje obdobje, zato nas v Slovenski nacionalni stranki zanima, kdo je vse v to vpleten?

Zanima nas tudi, ali bo Slovenija na pritiske goljufov in špekulantov pristala in se odločila za izsiljevalsko poravnavo? Določene študije so celo dokazale korelacijo frackinga s potresi, Nizozemska vlada je celo priznala, da je bil za potres v mestu Groningen, kriv prav fracking.

Ali bi podjetje Ascent Resources ob primeru potresa, Sloveniji povrnilo povzročeno škodo?

Hvala za odgovor.
Zmago Jelinčič Plemeniti,
vodja