Pisno poslansko vprašanje v zvezi z odnosom Republike Slovenije do Irana

June 11, 2021 Jernej

Spoštovani,

na ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja naslavljam vprašanje v zvezi z odnosom Republike Slovenije do Irana.

Slovenija je imela v letu 2019 80 milijonov dolarjev gospodarske menjave, od takrat naprej pa je gospodarska menjava upadala.
Glede na pomembnost gospodarske menjave s katerokoli državo na svetu, bi bilo smiselno, da se odnos spremeni in da se znebimo ameriškega in bruseljskega vpliva.

Glede na to, da je Iran obiskal predsednik države gospod Borut Pahor, večkrat pa tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, smo v Slovenski nacionalni stranki prepričani, da si ne smemo zapirati vrat zaradi tujih interesov, saj nam morebitnih gospodarskih izgub zaradi nesodelovanja gospodarskih subjektov ne bo nadomestila niti Amerika niti Evropska Unija.
V zvezi s tem je potrebno tudi poudariti tudi, da evropska podjetja v veliki meri sodelujejo z Iranom.

V Islamski republiki Iran bodo v kratkem volitve, ki bodo zagotovo prinesle spremembo vladne strukture. V zvezi s tem vas sprašujem, ali se bo odnos Republike Slovenije do Irana spremenil, saj se na njihovi strani pripravlja kar nekaj sprememb, ob enem pa ne smemo pozabiti da bo prišlo do novih pogajanj v zvezi z ukinitvijo sankcij?

Naše vprašanje je smiselno tudi v povezavi z vašo izjavo, da se boste potrudili za olajšanje viznih omejitev s Turčijo in Albanijo.

Hvala za vaš odgovor.

Zmago Jelinčič Plemeniti,
vodja