Pisno poslansko vprašanje v zvezi z ujetimi ilegalnimi migranti

April 28, 2020
April 28, 2020 Alenka

V imenu Poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke sprašujem ministra za notranje zadeve, g. Aleša Hojsa, da mi odgovori na naslednje vprašanje:

Nekaj dni nazaj so policisti na območju, ki ga pokriva ljubljanska policijska uprava, ujeli 55 ilegalnih migrantov, ki so našo državno mejo prestopili na nezakonit način kot že velikokrat do sedaj. Migranti prihajajo iz različnih držav. Ravno tako postopki, ki jih zoper njih vodijo policisti, še niso zaključeni. Skrb vzbujajoče je, da jim je slednje uspelo kljub temu, da na celotni balkanski poti kot vemo veljajo izredne razmere ter v tem času, v katerem smo vsi vpeti sedaj, tudi stroge omejitve zaradi preprečitve širjenja koronavirusa. V tem konkretnem primeru se je nedvomno dobro odrezala Bosna in Hercegovina, ki je celo prepovedala prosto gibanje vsem migrantom, kajti vemo, da so poleg vseh mogočih bolezni tudi prenašalci novega COVID-19, ker se ne držijo pravil glede medsebojne varnostne razdalje. Poleg tega nameravajo oblasti Bosne in Hercegovine tudi deportirati 10.000 migrantov v države izvora, a ti ne kažejo želje po sodelovanju! Nov migrantski val je vsekakor mogoč, kajti iz Grčije so poročali o okuženih migrantih v migrantskih centrih, zato si Slovenci nikakor ne smemo dopustiti, da bi ti prišli k nam in zanetili nove okužbe med prebivalstvom. Nevarnosti, ki nam preti se lahko izognemo le z aktivacijo 37. a člena oziroma z zavarovano mejo, zato morajo vojaki oditi na mejo in razbremeniti policijo, da bo slednja izvajala druge prepotrebne naloge.

1. Od kod oziroma iz katere države je prišlo največ migrantov, ki so nezakonito prestopili državno mejo?

2. Kaj je po vašem mnenju razlog, da je moških nekajkrat kot žensk?

3. Kdaj bodo zaključeni postopki, ki jih zoper migrante vodijo policisti?

4. Koliko beležite opozoril, kazni, ki ste jih napisali migrantom zaradi neupoštevanja omejitve gibanja?

5. Koliko teh migrantov, ki ne kažejo želje po sodelovanju, se bo po vaši oceni izmuznilo deportaciji ter na nezakonit način prestopilo slovensko-hrvaško mejo?

Za vaš odgovor se vam zahvaljujem.

Zmago Jelinčič Plemeniti, vodja