Pisno poslansko vprašanje v zvezi z upadom kreditiranja prebivalstva

April 29, 2020
April 29, 2020 Alenka

V imenu Poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke sprašujem ministra za finance, mag. Andreja Širclja, da mi odgovori na naslednje vprašanje:

Danes si življenja brez kreditov za avto, stanovanje, hišo, vikend, zemljo ne znamo več predstavljati. Tisti časi, ko se je dalo kaj privarčevati, so že zdavnaj mimo. Ljudje imajo denar od danes do jutri in s tem se ne da kaj privarčevati, kvečjemu si še sposojajo od svojih bližnjih.

Dejstvo je, da se je občuten upad števila odobrenih posojil, ki se je začel z lansko novembrsko omejitvijo kreditiranja prebivalstva, nadaljeval tudi v mesecu januarju. Slovenske banke so odobrile 6.277 potrošniških in 1.019 stanovanjskih kreditov. Za razliko od oktobra, ko so ukrepe že napovedali in so pametni ljudje hiteli z urejanjem posojil, so odobrili kar 13.484 potrošniških in 1.701 stanovanjski kredit. Se zavedate, da je upad še posebej izrazit pri potrošniških kreditih? Številke nam marsikaj povedo. Oktobra so banke odobrile 13.484 potrošniških posojil, v primerjavi s septembrom, ko so jih 10.816. Razliko lahko pripišemo dejstvu, da so stranke lovile še zadnji rok, odrešilno bilko, preden jim krediti ne bi bili več dostopni. Novembra so banke odobrile le še 5.566 potrošniških kreditov, decembra pa 5.009. Kar se stanovanjskih kreditov tiče, so številke malce nižje, kajti oktobra je število odobrenih poskočilo s septembrskih 1.154 na 1.701, novembra pa zopet upadlo na 1.160. Decembra so jih banke odobrile 984.

Iz Združenja bank Slovenije so sporočili, da je 13 bank posredovalo podatke, iz katerih je razvidno, da je v primerjavi s številom novo odobrenih potrošniških in stanovanjskih kreditov v septembru lani, ko stranke bank še niso bile seznanjene s Sklepom o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja prebivalstva, v januarju letos odobrenih le 58 % potrošniških in 88 % stanovanjskih kreditov. Stroga pravila Banke Slovenije so tako rekoč kreditno onesposobila najmanj 300.000 ljudi. Zaradi omejevanja potrošniških kreditov je šla NLB nad Banko Slovenije celo z ustavno pritožbo, da bi nekaj dosegla.

1. Kaj boste kot minister naredili, da bodo upokojenci z nizko pokojnino in tisti, ki prejemajo minimalno plačo, sploh lahko prišli do potrošniških oz. stanovanjskih kreditov?

2. Katere ukrepe nameravate sprejeti, da bi bil kredit še dosegljiv vsaj vsem delovno aktivnim ljudem?

3. Kako konkretno boste omogočili mladim, da bodo prišli do najemniških stanovanj ali si zgradili, opremili, obnovili stanovanje oziroma hišo?

4. Ali vam je v interesu glede na ukrep Banke Slovenije, da »razočarani« ljudje gredo po kredite v tujino; gredo do ljudi, ki na črnem trgu podajajo kredite z oderuškimi obrestmi in tako dalje?

Za vaš odgovor se vam zahvaljujem.

Dušan Šiško, poslanec