Pobuda mariborskemu županu g. Saši Arsenoviču

July 8, 2020
Posted in News, Novice
July 8, 2020 Alenka

Spoštovani gospod Saša Arsenovič,
župan mestne občine Maribor

V mojem imenu, v imenu gospe Lidije Divjak Mirnik in gospoda Dejana Kaloha, poslancev 7. volilne enote, Vam pošiljam pobudo o postavitvi, oziroma vrnitvi spomenika velikega Mariborčana, s kratko obrazložitvijo.

Wilhelm von Tegetthoff je bil rojen 23. decembra 1827 v Mariboru na Štajerskem, na današnji Koroški ulici, kjer je nekdaj stala njegova rojstna hiša. Hiše ni več, pa tudi nobenega obeležja, ki bi spominjalo na tega velikega Mariborčana ni nikjer. Omenjeni je začel šolanje na mornariški akademiji v Benetkah, kjer je po končani akademiji leta 1849 sodeloval pri blokadi Benetk. Leta 1854 je dobil mornariško štipendijo. leta 1855 pa je bil imenovan za poveljnika parnika Taurus, ki je med krimsko vojno patruljiral po Donavi. Kot izredno sposobnega mornariškega oficirja so ga leta 1858 imenovali za komandanta korvete Nadvojvoda Fridrih. Tegetthoff je odpeljal pozimi 1859/60 v Brazilijo cesarja Ferdinanda Maksimilijana in istega leta bil povišan v fregatnega kapitana, naslednje leto pa je bil imenovan za poveljnika Levantske ekadrilje. Leta 1864 je sodeloval v drugi Schleswigski vojni, ko ga je cesar Franc Jožef I. povišal v kontraadmirala in mu podelil red železne krone.
Leta 1866 je sodeloval v vojni proti Italiji, ko je 20. julija razbil bistveno močnejšo italijansko mornariško floto pri otoku Vis. Po tej zmago je bil povišan v viceadmirala, bil odlikovan s poveljniškim križem vojaškega reda Marije Terezije in postal častni meščan Dunaja. S fregato Novarra je Tegetthoff  v domovino, v Trst, iz Mehike pripeljal truplo Ferdinanda Maksimilijana.
Tegetthoff, ki je veljal in še vedno velja za enega najboljših mornariških častnikov 19. stoletja, je umrl na Dunaju 7. aprila leta 1871 star 43 let. Pokopan je v Gradcu.

V njegovo čast so postavili tri spomenike, na Dunaju, v Puli in v Mariboru. Dunajski spomenik, visok 11 metrov stoji v bližini parka Prater, spomenik so iz Pule leta 1935 prestavili v Gradec, celoto mariborskega spomenika pa so v času kraljevine Jugoslavije razdrli, dele sidrne verige razžagali in jih razdelili nekaterim Mariborčanom, osnovni doprsni spomenik Tegetthoffa pa spravili v klet mariborskega pokrajinskega muzeja.

150 let od smrti velikega štajerskega, mariborskega rojaka bi bilo lepo počastiti s ponovno postavitvijo spomenika v središču parka ob stavbi mestne občine Maribor. Ob ponovnem odkritju spomenika bi se pripravila kratka predstavitev, na kateri bi sodelovali poleg predstavnikov MOM, tudi predstavniki kulturnega ministrstva RS, predstavniki sosednje države Avstrije, pokroviteljstvo dogodka bi prevzel predsednik države Slovenije.

Prepričani smo, da ta dogodek ne bo terjal velikih finančnih sredstev, bi pa postavil Maribor na evropski zemljevid, na mesto, ki ga štajerska prestolnica še nima. Mislimo, da je pobuda smiselna in naj jo MOM tudi udejanji.


Zmago Jelinčič Plemeniti
podpredsednik kluba poslancev 7. volilne enote

Foto vir:
http://www.tegetthoff.si/?page=14