Prikrivanje slovenske zgodovine

September 30, 2019
Posted in News, Novice
September 30, 2019 Alenka

Bitka in veličastna zmaga pri Monoštru je prvi poraz islama na ogrskih (madžarskih) tleh. V njej so sodelovali tudi Krajnci pod poveljstvom vojskovodje Janeza Vajkarda Valvasorja.

V prispevku TV Slovenija (program v madžarščini, dne 26. 9. popoldne) ni bilo slišati tega podatka. Je pa bilo povedano – med naštevanjem spominskih obeležij – da se le ta nahaja le na ozemlju Avstrije. Resnica – zamolčana – pa je (poleg molka o deležu naših krajnskih vojščakov), da je zmagovalec Valvasor dal v spomin na zmago njegovih čet in v zahvalo Mariji, Pomočnici kristjanov, postaviti sredi glavnega mesta Krajnske, na trgu med univerzo in parlamentom, pred jezuitsko cerkvijo sv. Jakoba v Ljubljani veličasten spomenik, na katerega je dal vzidati veliko spominsko ploščo z opisom namena spomenika. Zaslovel je tudi zaradi svoje iznajdbe – posebnega postopka ulivanja bronastih kipov (Marijinega z 12. zvezdami) s posebej tanko plastjo kovine. Spomenik zmage pri Monoštru sedaj ne stoji več na prvotnem mestu. Ko so nas 1918 okupirali Balkanci, je moral izginiti. Uporabili so – spretneži – mojstra Plečnika, ki je spomenik predelal do popolne neprepoznavnosti. Nastal je Marijin steber, brez vsake omembe pravega namena. Ploščo iz črnega marmorja z zlatim napisom, ki priča o resnici, pa so podlo skrili pred javnostjo v temno nišo pod cerkvenim zvonikom.

Seveda sedanja naša politika sledi zapovedanemu molku o slovenski zgodovini, kar je na RTV Slovenija običaj. Hočejo pa še več denarja za svoje ugodje. Sramotno in gnilo!