Razmišljanje o sedanjih častilcih Plečnika

February 21, 2017
Posted in Novice
February 21, 2017 Alenka

 Razmišljanje o sedanjih častilcih Plečnika, zdaj ko so Križanke dali cerkvi, je napisal Andrej Lenarčič, ki je ob Plečniku živel, saj je bil njegov oče Vinko Lenarčič Plečnikov najljubši učenec.

Shizofrenost “oboževalcev” Plečnika, ki so mutasto tiho kričali o njegovi slavi, dokler se to ni splačalo, sedaj se pa drenjajo, kdo bo bližje slavilnega korita (v resnici pa čim bolj dobitno promoviral SEBE!), je brezmejna. Dopolnjujejo teatrum zagnanci, ki razgrajajo o “Plečnikovi tržnici” v zvezi z gradnjo (seveda popolnoma nepotrebnih) garaž pod Vodnikovim trgom – kar s Plečnikovimi tržnicami na bregu Ljubljanice nima nobene zveze! Iz iste štale je razgrajanje glede Mesarskega mosta! Jože Plečnika  projekt tega mostu je sestavni del ansambla Novi magistrat, ki zajema urbanistično/arhitekturno rešitev kareja med Škofijo/stolnico in Zmajskim mostom. Ker od megalomanskega poskusa umestitve venecijanske Piazze grande in Piazzette v staro mestno jedro ni bilo nič, je tudi vsak poskus uresničitve SAMO (!) Mesarskega mostu popolnoma brezpredmeten, saj bi kolos “brez kontrapeze” še bolj bodel, kot bode bebav zaključek uresničene BRVI (kar je OK!!) na Petkovškovem nabrežju. Seveda pa moramo izvedbene “duhovitosti” sproščenega projektantovega potenciala zanemariti – saj si z lahkoto zlomimo noge ob prvi poledici ali stopnici …

Fano pa v “zadevi Plečnik” nosi in z njo maha v podalpski politični, kulturni in sploh družbeni zatohlosti Plečnikova parlamentarna sanjarija. Bila je izbruh v času, ko je postaran, pozabljen, ignoriran in od “stroke” zasmehovan ždel med svojim trnovskim domovanjem in predavalnico na Grabnu! Kdo ve čemu namenjeni SSK ga ima na žigu. So, ki ga vztrajno “dajejo na mizo” – “Plečnikov parlament”.

No, Kim Džong Un v  Koreji je srčno željo in prizadevanja “”tukajšnjih “ljubiteljev” že uresničil!

Pjongjang že krasi “Plečnikov parlament” – kar je svojevrstna asistenca nedavni Žižkovi ugotovitvi o “nacističnih potezah Plečnikove arhitekture”! Fant je verjetno nekoliko na hitro in površno preletel Speerove ejakulate in sprostil svojo asociabilitetno potenco…

 

KLAVRNO PRAZNOVANJE NEKATERIH OBLETNIC  POVEZANIH Z J. PLEČNIKOM – in dosledne ignorance osebnih Spominov na Plečnika izpod peresa Vinka Lenarčiča !