Se pripravlja Istrska pomlad?

August 15, 2017
Posted in News, Novice
August 15, 2017 Alenka

ISTRA SE PREBUJA.  Se pripravlja Istrska pomlad?

Gibanje Istranov na Facebooku in blogu – Republika Istra

Vedno več je glasov, ki se dvigajo proti zagrebški okupaciji Istre. Težnje po samostojnosti Istre so povsem razumljive, odcepitev od Hrvaške pa je tudi legitimna pravica Istranov, ki jim jo zagotavlja internacionalno pravo. Enak način izvedbe so uporabili Kosovarji ob ustanavljanju svoje tako imenovane Republike Kosovo.

Istra zgodovinsko in glede na to, da meje slovenskih dežel nikoli niso bile odpravljene, sodi v slovensko deželo Primorsko, znotraj katere je imela poseben status. Te meje je enostavno, s komunističnimi in na mednarodnem področju nikoli veljavnimi odloki, pohodila po drugi svetovni vojni jugoslovanska oblast, ob pristanku slovenskih rdečih veljakov. Po osamosvojitveni vojni 1991 se je zgodilo enako. Kar nekaj prilik je bilo, ko bi lahko Istro dobili nazaj, pa je naši osamosvojitelji niso hoteli, ali pa niso smeli vzeti. General Čad je bil pripravljen predati Istro slovenski vojski, vendar ni bilo ukaza s slovenskih »poveljnikov«, ki bi bi na Reko poslali malo vojaško enoto ki bi zadevo formalizirala. Ko sem osebno izrazil mnenje in namero, da bi z nekaj svojimi pristaši v okviru teritorialne enote, katere član sem bil, izvedel to sam, me je Igor Bavčar dal zapreti. Utemeljitev moje aretacije je bile, da sem » ogrožal integriteto in življenje najvišjih predstavnikov Socialistične federativne republike Jugoslavije«.

Po napadu na samostojno Slovenijo, ko se je izjalovil Tuđman-Miloševićev projekt in je hrvaška agresija propadla, so se začeli odcepitveni boji znotraj hrvaškega ozemlja. Takrat je Tuđman ponujal Istro v zameno za orožje. Vendar zopet nič! Orožje je šlo čez mejo, tudi kolone tankov, Istra pa je ostala Hrvatom. Le zakaj in kaj je bila protiutež ponudbi? Nedolgo za tem so bile objavljene v istrskih časopisih vesti o željah Istranov, da se priključijo Sloveniji. Pa zopet nič.

Čez čas, ob dogovarjanju s kockastimi, je Bavčar premaknil celo nekdanjo republiško mejo kar nekaj kilometrov globje v slovensko ozemlje. Le zakaj?

Sama vprašanja brez odgovorov. Nanje bo treba še počakati.

Še dosti več pa je zgodovinskih podatkov, ki govorijo o Istri in njeni zgodovini. Eden pa je tisti, ki ga ne more nihče in nič preskočiti. To je, da Istra nikoli ni bila hrvaška.

Zato v Slovenski nacionalni stranki podpiramo težnje Istre po samostojnosti oziroma avtonomiji. Najraje znotraj slovenske dežele Primorske.

To so prvi koraki, vendar ko greš ne pot, je vedno en korak prvi!