Testiranje za zaposlene naj bo brezplačno

July 28, 2021 Alenka

PCT pogoj je nujen, a hkrati dodatno breme za zaposlene, pa tudi za delodajalce. V zadnjem letu smo bili priča premnogim negativnim medijskim napadov na cepljenje, zato je razumljivo, da se ljudje bojijo in dvomijo. Konec koncev je odločitev za cepljenje prostovoljna in je testiranje v tem primeru nujno za zaposlene, če ne želimo preštevati mrtve.

Ker se v Slovenski nacionalni stranki tokrat strinjamo s sindikati in tudi z delodajalci, smo podali poslansko pobudo v kateri predlagamo:

  • Čas, ki ga delavec porabi za testiranje ali cepljenje, se naj všteje v delovni čas.
  • Za zaposlene, samostojne podjetnike… ki morajo zaradi narave svojega dela izpolnjevati PCT pogoj in se posledično testirati, naj bo le-to tudi po 23. avgustu 2021 brezplačno.

Celotno pobudo si lahko preberete v nadaljevanju.

Spoštovani,

Vladi RS podajam poslansko pobudo v zvezi s PCT pogoji za zaposlene.

Epidemija je globoko posegla na vsa področja našega življenja, a kljub vsem ukrepom se gospodarstveniki soočajo s težavami na vsakem koraku. Dejstvo je, da ne glede na epidemiološko sliko, bi ponovno zapiranje gospodarstva pomenilo nepojmljivo gospodarsko krizo, ki je niti leta 2008 nismo bili deležni. Razumljivo je, da Vlada RS skuša narediti absolutno vse, da bi se temu izognila in omogočila vsem državljanom dostojno in varno življenje.

Razumem, da je edina rešitev cepljenje in da v primeru, če oseba ni prebolevnik in ni cepljen, da je testiranje nujno, a hkrati menim, da smo bili deležni v tem letu tako močnega medijskega pogroma glede cepljenja, da so ljudje zmedeni in jih je strah, zato se še bojijo cepiti. Res jim brezplačno testiranje pomeni berglo, a pomembno berglo, ki nas dejansko loči med tem, ali bomo ponovni izbruh zajezili, ali ne.

Dejstvo je, da smo že v četrtem valu in je Delta različica na pohodu. Razumem tudi prizadevanje, da bo testiranje od 23. avgusta plačljivo, a vendar je treba tukaj dobro premisliti.

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije so ob tem odločevalce v državi pozivali, naj spoštujejo različnost in odločitev svojih državljanov glede cepljenja. Menijo pa, da bi se v prvi vrsti moral čas, ki ga delavec porabi za čakanje na testiranje (včasih po več ur) všteti v delovni čas in, da delodajalce mora spoštovati zakon o varnosti in zdravju pri delu, v katerem med drugim piše, da zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti. Torej bi za delavce, ki jih delodajalec napoti na testiranje, moral strošek testiranja v celoti kriti delodajalec.

Delodajalci pa ob tem menijo, da je pogoj PCT del vladne strategije za zajezitev širjenja covida 19 in bi potemtakem moralo biti testiranje brezplačno za zaposlene.

Zaradi nastale zmedi in strinjanja tako s sindikati kot z delodajalci podajam pobudo:

  • Čas, ki ga delavec porabi za testiranje ali cepljenje, se naj všteje v delovni čas.
  • Za zaposlene, samostojne podjetnike… ki morajo zaradi narave svojega dela izpolnjevati PCT pogoj in se posledično testirati, naj bo le-to tudi po 23. avgustu 2021 brezplačno.

Zmago Jelinčič Plemeniti,

vodja

, , ,