Učiteljica in ravnateljica kaznovali 10-letno deklico zaradi sovražnega govora

June 7, 2017
Posted in Novice
June 7, 2017 Alenka

Kako globoko se je v slovenski izobraževalni sistem zajedlo bedasto govoričenje o sovražnem govoru kaže naslednji primer. Zgodil se je osnovni šoli Karla Destovnika – Kajuha v Ljubljani, v 5. razredu. Daljše pismo mi je poslala prizadeta mama in povzetke objavljam.

Zgodilo se je hčerki Ljubljančana in Dolenjke, ki pa imata pravoslavne sorodnike v Srbiji. Deklica je v Novem Sadu od tete dobila v darilo zapestnico, imenovano brojanica, kot znak pravoslavne vere. Konec maja sta se nadnjo spravili dve deklici muslimanske vere in jo začeli zmerjati da so Srbi »đubrad« (slovensko gnoj), da Srbija ne obstaja in podobno. Prizadeta deklica se je postavila za svoje in jima odgovorila, da če Srbija ne obstaja, ne obstaja tudi Bosna in bosanski jezik, lahko je le srbohrvaški, ali srbski ali hrvaški. Muslimanski deklici sta jo začeli zmerjati s srbsko kurbo, prasico in še celo vrsto podobnih izrazov. Deklici je prekipelo in je začela ponavljati, da če njeno ne obstaja ne obstaja tudi njuno.

Naslednji teden v torek je mamo učenke poklicala razredničarka deklice in zahtevala sestanek, na katerem bodo poleg njiju še ravnateljica in šolska psihologinja. Seveda se je šolska ekipa spravila nad mamo deklice in ni dopustila nikakršne debate o dogodku. Šolska ekipa je oprala obe muslimanski deklici vsake krivde za začetek konflikta in mami povedale, da je njena hčerka manipulatorka in igralka. Določili so, da deklica ne sme na dan dejavnosti, ampak da mora preživeti dan v 4. razredu. Vendar so šli četrti razredi v živalski vrt in deklica naj bi ostala malo v knjižnici in malo v 3. razredu. Seveda psihologinje tako dogodek kot tudi kje naj bo otrok ni zanimalo. Ravnateljice tudi ni bilo nikjer.

Mama je potem odpeljala jokajočo desetletno hčerko k sebi v službo, med potjo pa ji je hčerka dejala: MAMI ŠE SREČA DA SI BILA Z MANO. ČE TEBE NE BI BILO BI JAZ UŠLA IZ ŠOLE. ŠLA BI NAJRAJE NA FUŽINSKI MOST IN SKOČILA V LJUBLJANICO. ZAKAJ MI NE VERJAMEJO, DO SO TUDI A*** IN A*** MENE ZBADALE IN DA SEM SE SAMO BRANILA.

Takšen je naš šolski sistem! Zblojen in ne prispeva k razvoju otrok! Naj mi pametne učiteljice in psihologinja povedo, kako lahko desetletni deklici prisodijo sovražni govor? Ali je vsa država že nora ali kaj? Kaj pa psihologinja? Ali ni to nekakšen študij, ki naj bo pomagal reševati stiske, ne pa določati kaj je sovražni govor? Ali se na šoli Karla Destovnika – Kajuha uvaja šeriatsko pravo?

Mislim, da je zadeva zrela za razpravo na kakšnem forumu ministrstva za šolstvo, če sploh imamo kaj takega. Pa tudi o poziciji razredničarke in ravnateljice bi se bilo smiselno pogovoriti. Na ministrstvu seveda.