Ukrepi na področju varne in zdrave prehrane so nujni

March 4, 2022
March 4, 2022 Alenka

Epidemija covida je pokazala, kako ranljivi smo in kako je nujno, da smo kot država samooskrbni. Če smo misli, da bo epidemija zgolj zdravstvena nevarnost, smo se močno zmotili. Na vseh področjih se je pokazalo, kako ranljivi smo, pa naj govorimo o zdravstvu, sociali, gospodarstvo ali o poprej samoumevnih dobrinah.

Marsikdo je že opazil, da trgovske police niso več tako naložene in da so cene izdelkov poskočile v nebo. Statistični urad je objavil kar nekaj podatkov, ki nakazujejo na to, da smo pojedli bistveno manj hrane, da se je vzgojilo manj živine za zakol, ter tudi bistveno manj sadja in zelenjave. Da Slovenija ni samooskrbna pa je jasno že leta, a seveda to ni top tema. Kajti če je hrano moč kupiti na vsakem koraku, zakaj bi se torej ukvarjali s tako imaginarnim pojmom, kot je samooskrba.

Epidemije je marsikoga sicer postavila na realna tla in se je o varni, zdravi, domači prehrani začelo glasneje govoriti. Epidemijo je čez noč zamenjala vojna v Ukrajini. Vse bolj je jasno, da je scenarij o množičnem pomanjkanju hrane v Evropi zelo realen.

Dejstvo je, da bodo cene energentov, goriv in hrane v naslednjih tednih zrastle. Mi pa žal ne vemo kakšne so trenutne zaloge hrane, pa tudi z blagovnimi rezervami se ne opravlja optimalno.

Jasno je, da je treba nekaj narediti na tem področju, zato je poslanec Slovenske nacionalne stranke Dušan Šiškov dal spodnjo pobudo, v upanju, da Vlada RS le uvidi, da nam že teče voda v grlo in bi morali ukrepati že lani.

, , ,