Varuhi narave za čistejše okolje!

August 20, 2021
August 20, 2021 Alenka

Slovenija premore preko 15.000 divjih odlagališč, kar je vse prej kot pohvalno. Težave s smetmi, kljub novi zakonodaji, ki bo, upamo, zagledala luč sveta, so velike. Odpadno blato nimamo kam odvažati, deponije se polne, na kar opozarjajo na komunalah že lep čas, a zaman. Ljudje pa so očitno postali vse bolj neodgovorni in svoje smeti odvržejo povsod.

Pa niso težave samo divja odlagališča. Polno je smeti tudi na gozdnih in naravnih poteh, kjer mejo prečkajo ilegalni migranti. Smeti je dovolj na turističnih točkah, ker je marsikomu lažje plastenko, ovoj od sendviča, roglička vreči na tla kot v smeti. Smeti so po protestih, po koncertih v naravi. Na trenutke se ljudje obnašajo kot da ni pravil, kot da so smetnjaki za okras in predvsem, kot da jim ni mar.

Zaradi tega smo predlagali ustanovitev instituta VARUHA NARAVE, ki bo skrbel za to, da bi bo naša narava čista. Več o naši ideji, pa si lahko preberete spodaj.

Spoštovani,

magistru Andreju Vizjaku in gospodu Janezu Ciglerju Kralju podajam poslansko pobudo v zvezi z divjimi odlagališči in varuhi narave.

Po podatkih – Registru Ekologo brez meja imamo v Sloveniji čez 15.000 divjih odlagališč, kopica jih leži po jamah in breznih, redno pa nam odpadke prinaša še morje. Nedavna afera z odpadnim blatom po domala vsej Sloveniji kažejo na to, da očitno imamo težavo s smetmi.

Komunalna podjetja že lep čas opozarjajo, da se jim deponije polnijo in da vse kar je bilo do sedaj narejenega in urejenega je le kapljica v morju. Že leta se ureja komunalna področja, a očitno ne dovolj učinkovito.

Poleg odpadnega blata pa se državljani, predvsem na podeželju, dnevno soočajo z divjimi odlagališči. Trenutno je tega največ na območjih, kjer se odvijajo ilegalni prehodi.

Dejstvo je, da je nujno, da se na tem področju nekaj uredi in to čim prej. Saj se iz divjih odlagališč širi vonj, bolezni… Glede na porast vseh mogočih mrzlic (mišja, zajčja…) se z divjimi odlagališči ustvarja pogoje za širjenje le-teh.

Zaradi zelo nevzdržnega stanja podajam poslansko pobudo:

  • Ministrstvo za okolje in prostor naj formira VARUHE NARAVE. Njihova naloga bi bila nadzor nad naravo, iskanje divjih odlagališč, skrb za čisto naravo in odstranitev divjih odlagališč. Hkrati pa bi imeli pooblastila, da kršitelje, če jih odkrijejo tudi denarno kaznujejo.
  • Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pa naj brezposelne, ki prejemajo denarno socialno pomoč, vključi v delo varuhov narave, po principu javnih del. V kolikor bodo to prijetno delo zavrnili, naj se jim odvzame denarna socialna pomoč
  • Finančni del bi se potemtakem kril iz obeh ministerstev. Za zaposlene iz ministrstva za delo, za ostale stroške pa iz ministrstva za okolje, preko razpisov.
  • Ministrstvi naj pripravita tudi organogram varuhov narave, na državni, regijski, lokalni in občinski  ravni.

Na ta način bi rešili dve težave – brezposelnost in onesnaževanje narave.

Zmago Jelinčič Plemeniti,

vodja

, , , ,