Vprašanje ministru za kulturo v zvezi z kadrovanjem

January 29, 2020
January 29, 2020 Teodor

V imenu Poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke sprašujem ministra za kulturo mag. Zorana Pozniča, da mi odgovori na naslednje vprašanje:

V Sloveniji imamo dobre, strokovne kadre vendar le ti ne zasedejo njim primernih delovnih mest, ker se kadruje izključno po politični poti. Socialnim demokratom je vseeno za stroko in svoje ljudi postavi tja, le da imajo službo. Stroka pa pri tem trpi. Tako se je zgodilo nazadnje z imenovanjem direktorice Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri pri Vrhniki.

V pogojih razpisa je bila zahtevana univerzitetna izobrazba ene izmed strok, zastopane v dejavnosti muzeja. Torej gre za tehniško stroko. Glede na to, da je tehniški muzej, zagotovo te stroke ne izpolnjuje kandidat, ki je poliglot. Ta znanja je potrebno cenit, vendar kje drugje.

Tehniški muzej Slovenije je institucija, ki si zasluži predvsem strokovno vodstvo.

• Zakaj imenovanja ne opravite po kriteriju strokovne usposobljenosti oseb, ki bi zasedla najvišja delovna mesta v institucijah kot so muzeji?

• Zanima me, vsebina dopisa prijave kandidatke, kjer se je skladno z zahtevami razpisnih pogojev opredelila do poznavanja področja dela muzeja? • Zanima me, koliko je bilo prijavljenih kandidatov na omenjen razpis, ki pa so dejansko izpolnjevali vse zahtevane pogoje?

• Zanima me, kdo vse je sestavljal ekipo, ki se je odločila za izbor omenjene kandidatke in ali so člani te komisije politično opredeljeni?

• Kdaj boste kot minister pričeli s kadrovanjem v vašem resorju drugih političnih opcij, kadrov kateri so strokovni in bo izbor opravljen izključno na podlagi strokovnosti in sposobnosti?

• Ali je omenjena dobila delovno mesto, ker je članica SD?

Zmago Jelinčič Plemeniti,
vodja

, , , , , , ,