Zgodovinska manipulacija

September 6, 2019
Posted in News, Novice
September 6, 2019 Alenka

Kako naši sedanji “zgodovinarji” krojijo resnico. V SNS smo prejeli pismo ogorčenega sina partizanskega borca ob izidu knjige Kobariška republika, avtorja, “zgodovinarja” Zdravka Likarja. Ker ta gospod po svoje obravnava našo zgodovino, objavljam del pisma prizadetega.

“… Letos avgusta sem namreč izvedel, da je lansko leto 2018 izšla knjiga “Kobariška republika”. Takoj sem jo naročil po pošti iz Kobarida.
 
Že davnega leta 1983 je izšla prva brošurna knjižica z istim naslovom ob 40. obletnici ustanovitve Kobariške republike. Knjižica je vsebovala samo 56 strani. V njej je opisano, ko je general Jaka Avšič odhajal iz Primorske, je poveljstvo prevzel za nekaj časa F. Perovšek, takoj za njim pa Črnugelj-Zorko. Črnugelj je julija 1943 osnoval Beneško četo iz najbolj hrabrih borcev. Vsi ti borci so bili pred tem v “legendarni zaščitni patroli” Jaka Avšiča (zaščitna enota vojnopolitičnega vodstva Slovenije). To so bili Mavrič Alojz-Oton, Miloš Mavrin, Hrabri Leopld Košir-Zmago, Tone Kebe-Kobe in Tone Bavec-Cene. Poveljnik je postal Franc Uršič-Jožko. Ta četa je izvajala drzne akcije in sabotaže ter politično vzgajala prebivalstvo na tem protoru (vir: Kobariška republika 1983 str. 8). Moj oče Tone Kebe je omenjen tudi v knjigi Bazoviška brigada. Avtor je F. Bavec-Branko, kjer je opisano, da so vsi zgoraj navedeni borci postali poveljniki čet, ki so branili Kobariško republiko pred Nemci. In ne nazadnje je mojega očeta zelo dobro opisal Jožko Ošnjak v knjigi “Pod Matajurjem”, citiram: Pri organizaciji Nadiške čete in mobilizaciji Beneškega ljudstva  je veliko prispeval tudi izredno agilen partizan, poveljnik ene izmed enot 1. Soške brigade Tone Kebe, doma z Notrajnskega. Ob tej priložnosti moram poudariti, da se je Tone udeležil pohoda  v Beneško Slovenijo spomladi 1943, pod vodstvom Jaka Avšiča. Tudi njegov delež v boju proti sovražniku na Beneškem nikakor ni bil majhen.
 
Komaj sem dočakal pošiljko knjige, saj sem že v naprej vedel, da obsega 157 strani, torej 100 več kot v prvi brošurni knjižici. Pričakoval sem kaj več napisanega o mojem očetu. Nato pa se je zgodil šok, moj oče Tone Kebe-Kobe, soustanovitelj Kobariške republike, je popolnoma izginil iz najnovejše knjige Kobariška republika avtorja Zdravka Likarja.
 
Za herojski delež in junaški boj med NOB Tone Kebe ni bil ovrednoten, ampak nasprotno, konec leta 1949 in na začetku leta 1950 je bil na spisku za Goli Otok. Zagotove smrti sta ga s posredovanjem rešila general Jaka Avšič in narodni heroj Albert Jakopič-Kajtimir.
 

Partizanski pozdrav,
 
D.K.”