Zmago Jelinčič Plemeniti in iranski veleposlanik v Sloveniji Kazem Shafei o pred dnevi nastalem škandalu

July 28, 2021
July 28, 2021 Alenka

V duhu pomiritve napetega ozračja, zaradi udeležbe predsednika vlade Janeza Janša na Free Iran World Submmit in njegovih spornih pozivov, sta se včeraj sestala predsednik Skupine prijateljev z Islamsko republiko Iran Zmago Jelinčič Plemeniti, sicer prvak SNS, in iranski veleposlanik v Sloveniji Kazem Shafei. Naslovila sta problematiko nastale situacije in se pogovorila o možnosti nadaljnjega prijateljstva med Iranom in Slovenijo.

V času iranskih predsedniških volitev je Amnesty International obtožilo enega izmed kandidatov – Ebrahima Raisija, da je sokriv za poboje v Iranu leta 1988, ko naj bi bilo umorjenih 30.000 političnih zapornikov. Očitali do mu, da naj bi, ko je vodil iransko pravosodje, le-to ščitilo vladne uradnike in varnostne sile, ki so bili odgovorni za nezakonito pobijanje.

Ebrahim Rasija je bil z več kot 17,8 milijona glasov (okoli 62 %) izvoljen za predsednika in bo čez 10 dni tudi prisegel. Janez Janša se je 10. julija letos udeležil dogodka iranske diaspore – Free Iran World Summit, ki ga je organiziral t. i. Narodni svet odpora v Iranu (NCRI), znan tudi kot Ljudska organizacija mudžahidov Irana (PMOI) in sprožil »mednarodni incident«.

Omenjena organizacija pa je bila leta 2009 uvrščena na seznam terorističnih organizacij, ter ima dolgo zgodovino zlorab človekovih pravic, ki so jih dokumentirale različne organizacije za človekove pravice. Očitno le še Amnesty International ni uvidela tega. Ravno slednja organizacija, natančneje njena generalna sekretarka Agnes Callamard, pa je slovenskega predsednika vlade Janeza Janša zavedla z napačnimi informacijami, da se je diaspore sploh udeležil in izrekel sporne besede. Amnesty International je že v slovenskem prostoru naredila kar nekaj zmede s svojimi zavajajočimi informaciji, podobno velja za evropski in svetovni prostor.

Na omenjeni diaspori je torej Janez Janša, v prepričanju, da so pridobljene informacije resnične, pozval k neodvisni preiskavi pokola 30.000 političnih zapornikov v Iranu leta 1988, ter še opozoril na vlogo novoizvoljenega iranskega predsednik Ebrahima Raisija. Iranske oblasti so takoj zahtevale pojasnilo, a žal do danes niso dobile ne pojasnila, ne opravičila, zaradi hudih obtožb, ki so vse prej kot resnica.

Zadeva je še toliko bolj sporna, saj Slovenija trenutno predseduje Svetu EU in bi lahko marsikdo izrečene obtožbe razumel kot stališče Evropske unije. Da besede slovenskega predsednika vlade niso stališče EU je Josep Borrell, visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko Evropske unije, zagotovil iranskemu zunanjemu ministru Mohamedu Dževadu Zafiru. S tem je sicer »opral« EU, ter krivdo prevalil na Slovenijo.

Kot že omenjeno, so iranske oblasti želele pojasnilo o izrečenem, pa so na vladnem kabinetu naleteli le na gluha ušesa. Tako je situacijo v svoje roke vzel prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je hkrati tudi predsednik Skupine prijateljev z Islamsko republiko Iran.

Včeraj se je sestal z iranskim veleposlanikov v Sloveniji Kazemu Shafeiju. Pregovorila sta o nastali situaciji. Veleposlanik je izpostavil, da so izrazili večkrat željo, da bi se sestavili s predsednikom vlade, pa žal niso bili uspešni. Dejansko se je na njihove pozive odzval le prvak SNS.

Veleposlanik je izrazil zaskrbljenost nad neodzivnostjo predsednika vlade in predlagal, da naj v prihodnje Janez Janša dejstva črpa pri resničnih virih, ter da je s svojo izjavo presegel vse meje dobrega okusa. Izpostavil je, da je Janez Janša edina uradna oseba, ki si je dovolila kaj tako spornega in je s tem močno načel prijateljstvo z Iranom. Še več, le veleposlaniku se lahko zahvalimo, da Iran že ni prekinil meddržavni odnos s Slovenijo.

Po besedah veleposlanika je Iran v tej situaciji stopil velik korak nazaj, da so umirili strasti, saj jim načeloma ni v interesu, da bi prekinili prijateljske in poslovne odnose s Slovenijo, a če se do prisege predsednika Raisija nekaj ne bo spremenilo, bodo storili tudi to. Kar pa po njegovem mnenju ni dobro ne za ugled Slovenije in ne Evropske unije.

Iran pričakuje vsaj pojasnilo, če že ne opravičilo, ter udeležbo slovenskega političnega vrha na prisegi predsednika Raisija, saj bi s tem Slovenija pokazala, da ji je mar in da si želi prijateljskih odnosov.

Zmago Jelinčič Plemeniti pa se je obvezal, da bo poskrbel, da povedano pride do pravih ljudi in da se naredijo koraki v smeri umiritve strasti in se načeti prijateljski odnosi popravijo. Iranski veleposlanik Kazem Shafei je obljubil, da bo o temi srečanja posredoval pojasnilne informacije.

, , ,